Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) keneler tarafından taşınan Nairovirus’un neden olduğu ateş, cilt, mukoza veya iç organlarda kanamaya yol açan bir enfeksiyondur.
Hangi tür keneler KKKA hastalığına neden olur?
Virusu en çok bulaştıran kene türü Hyalloma adı verilen kene türüdür. Afrika, Asya ve Avrupa’nın bir bölümünde bulunan kene türüdür.
KKKA belirtileri nelerdir?
Hastalığın ortaya çıkması virusun alınmasından 3-14 gün sonra olur. Hastalığın ilk döneminde yaygın kas ağrısı, halsizlik, yorgunluk, ateş gibi kişinin grip bulguları gibi algıladığı belirtiler görülür. Kanamalı dönemde cilt altı kanamaları,dişeti, burun kanamaları ve iç organ kanamaları görülür.
KKKA insandan insana geçer mi?
Hasta insanların kanları ve vücut sıvıları ile temasta bulunan sağlık personeline bulaş olur. Damlacık yoluyla bulaş olmamaktadır.
Kene ısırması durumunda ne yapmalıyız?
Keneyi yapıştığı bölgeden kafasının kopartılmadan çıkartılması gerekmektedir. Bunun için öncelikle doktora veya bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir. Eğer kene çıkarılacaksa yöntem şöyle olmalıdır. Kenenin vücuda yapıştığı yere yakın yerinden bir penset ya da cımbızla tutularak bir çiviyi çıkarır gibi sağa sola eğerek çekilmelidir.
Kene çıkarıldıktan sonra bir kavanoza konarak hastalığı taşıyan tür olup olmadığını anlamak için test yapılmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra ısırdığı bölge sabunlu su ile iyice yıkanmalıdır.
KKKA hastalığının laboratuvar bulguları nelerdir?
Lökosit ve trombosit sayısında azalma, ALT,AST,LDH gibi enzimlerde yükselme, pıhtılaşma testlerinde bozukluk meydana gelir.
KKKA’den nasıl korunulur?
Kenelerin aktif olarak çok olabileceği yerlere gitmekten kaçınılmalı.
Uzun çorap, bot ve pantolon giyilmelidir.
Keneleri kaçırmak için vücuda, elbiselere ilaç sıkılabilir.
Keneye çıplak elle dokunmamak gerekir.
KKKA hastalığının tedavisi nasıldır?
Tedavi destek tedavisidir. Sıvı ve kan replasmanı yapılır. Antiviral tedavinin faydası tartışmalıdır.