Halk arasında öpücük hastalığı olarak adlandırılan enfeksiyöz mononükleaz (Mononükleozis) Ebstein-Barr virüs tarafından oluşturulan bir virüs hastalığıdır. Virus tükürük yoluyla, öpme, öksürük ve hapşuruk ile bulaşır. Erişkinlerin çoğu bu virüse maruz kalmış ve virüse karşı antikor geliştirmiştir.
Hastalık belirtileri nelerdir?
Virüs vücuda girdikten yaklaşık 4-6 hafta sonra belirtiler görülmeye başlar. Çocuk ve genç yetişkinlerde bu süre daha kısa olabilir. Başlıca belirtiler şunlardır:
-Halsizlik
-Keyifsizlik
-Boğaz ağrısı
-Ateş
-Boyun ve koltukaltı lenf bezlerinde şişkinlik
-Tonsillerde şişlik
-Başağrısı
-Deri döküntüsü
-Dalakta büyüme
Hastalığın komplikasyonları nelerdir?
Komplikasyonları hastalığın kendisinden daha tehlikeli olabilir. Bunlar:
-Dalak genişlemesi: Mononükleozis dalak genişlemesi yapabilir, ileri durumlarda dalak yırtılması ve karnın sol üst tarafında birden gelişen keskin bir ağrı görülebilir.
-Karaciğerde problemler; sarılık ve hepatit görülebilir.
-Daha az sıklıkta anemi, trombositopeni, kalp rahatsızlıkları, menejit, ensefalit, Guillain-Barre sendromu görülebilir.
Enfeksiyöz mononüklez tanısı nasıl konur?
Doktorunuz belirti, bulgularınıza göre ve fizik muayene sonrası mononükleozis’ten şüphelenir. Kan testleri ile tanıyı kesinleştirir. Tam kan sayımı, karaciğer enzimleri ve hastalığa özgü antikorların kanda tespiti ile tanı konur.
Tedavide ne yapılır?
Spesifik bir tedavisi yoktur. Antibiyotikler işe yaramaz. Ana tedavi dinlenme ve bol sıvı almaktır. Asetaminofen, ibuprofen gibi ağrı kesiciler ağrı ve ateş için kullanılabilir. Tuzlu su ile gargara yapılabilir. Mononükleozise karşı aşı yoktur.