BÖBREK TAŞLARI NEDEN OLUR?

kidney

Böbrek taşları çok sık rastlanan bir sağlık problemidir ve erkeklerde daha sık görülür.

Neden böbrek taşı oluşur?

Böbrek taşı oluşumunun nedeni hala tam olarak bilinmemektedir. Her iki tarafta da böbrek yapısı aynıyken neden bazen sadece bir tarafta taş oluşmaktadır veya neden bazılarında böbrek kadar büyük taşlar oluşurken bazılarında sadece küçük taşlar oluşmaktadır? Bunlar hala cevap bekleyen sorulardır. Böbrek taşları kristalize yapılardır. Böbrek taşı oluşması için yoğunluğu artmış bir idrar olması gerekmektedir. Bu da yüksek asidite ve kristalleşmeye engelleyen moleküllerin varlığında gelişmektedir.

Böbrek taşı oluşumunu etkileyen faktörler nelerdir?

1-Genetik

2-Diyet-  Sıvı alımı az olanlarda taş oluşma oranı yüksektir. Hayvansal yağ oranı yüksek diyetler ürik asit taşlarına, lifli sebzelerin ağırlıklı olduğu diyetler de okzalat taşlarının oluşmasında neden olur.

3-Çevresel- Sıcak bölgelerde taş oluşumu daha sık görülmektedir. Sıcak bölgelerde sıvı kaybı daha fazla olmakta ve idrar konsantrasyonun artmasına neden olmaktadır.

Böbrek taşlarının yapısı nasıldır?

Böbrek taşlarının üçte biri kalsiyum okzalat yapısındadır. Üçte biri oranda mikst taşlar, %20 magnezyum amonyum fosfat, %5 ürik asit, %5 kalsiyum fosfat taşları, %5 oranında da diğer taşlar görülür.

Böbrek taşlarının bulgu ve belirtileri nelerdir?

En sık bulgu şiddetli yan ağrısıdır. Ağrı kusma ve bulantıya neden olur. Bu bulgulara genellikle renal kolik adı verilir. Bunun yanında mikroskobik veya makroskobik olarak hematuri (idrarda kan olması) görülür. Eğer enfeksiyon eklenirse ateş görülür.

Böbrek taşı nasıl tedavi edilir?

Böbrek taşı tedavisini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Çoğu hasta akut dönemde hastaneye gitmeye gerek duymaz sadece ağrının kesilmesi için kas içi ağrı kesici enjeksiyonu gerekebilir. Ağrı ısrarcı,  bulantı ve kusmaya neden oluyorsa hastaneye başvurmak gerekmektedir. 5 mm’den küçük taşlar kendiliğinden düşebilir ama bu birkaç gün ile birkaç ayı bulabilir.

Böbrek taşlarının cerrahi tedavisi nasıldır?

1-ESWL – şok dalga tedavisi

2-3 cm’in altındaki ve üst üreterdeki taşlar için uygulanır. Ağrı kesici, sedasyon veya genel anestezi altında yapılır. Ultrason dalgaları ile binlerce şok dalgası taş kırılmaya çalışılır. Başarı şansı %60-70 ‘tir. Kırılmış olan taşların düşmesi sırasında ağrı, idrarda kanama görülebilir. Avantajı  ameliyatsız taşın düşürülmesidir.

2-Lazer yöntemi- Lazerle ağrısız ve ameliyatsız böbrek taşları kırılmaktadır.

3-Perkutan nefrolitotomi- Böbreğe genel anestezi altında girilerek taş alınır. Taş direkt olarak çıkarılamayacaksa ultrasonla veya lazerle kırılarak çıkarılır. Bu tedavi büyük taşlar ve böbreğin alt kısmındaki taşlar için uygulanır.

Bunu da Okuyun

DÜŞÜK TESTOSTERON DÜZEYİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Testosteron, öncelikle testislerde üretilen erkeklerde baskın olan bir cinsiyet hormonudur ve yeterli testosteron üretilememesi hipogonadizm ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.