Ülkemizde ve dünyada milyonlarca insan inme ve kalp hastalıklarına karşı kolesterol düşürücü ilaçları kullanmaktadır. Zocor, Lipitor gibi sitatinler en fazla üzerinde durulan kolesterol ilaçları olmasına rağmen çok çeşitli kolesterol düşürücü ilaçlar mevcuttur.
Siz de kolesterol tedavisi için ilaç kullananlardan biriyseniz bu ilaçlarla ilgili bilmeniz gereken 7 maddeyi aşağıda bulabilirsiniz:
1-Bu ilaçları herkes kullanamaz. Eğer hamileyseniz ve hamile olma ihtimaliniz varsa sitatin ve diğer kolesterol düşürücü ilaçları kullanmamanız gerekir.
2-İlaç tedavisi sonrası LDL düzeyiniz düşebilir ama bu diyetinize dikkat etmemenizi gerektirmez. Diyetinizi düzenlemek ve düzenli egzersiz yapmak kolesterolünüzün %4-13 arasında düşmesini sağlar. Bu yüzden ilaç kullanıyorum, istediğimi yerim dememelisiniz.
3-Tüm ilaçlar gibi kolesterol ilaçlarının da yan etkileri vardır. Kolesterol ilaçların genel olarak yan etkileri bulantı, mide ağrısı, kabızlık veya ishal, uyuşukluk, kas ağrıları, güçsüzlük ve yüzde kızarmadır. Bu yan etkiler sizin ilaç kullanmanızı etkiliyorsa ilaç değişikliği veya doz ayarlaması için doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
4-Birçok kişi kolesterol ilaçlarını düzgün olarak kullanmamaktadır. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılmaması kolesterol düzeyinizin istenilen düzeye düşmesini engeller.
5-Greyfurt suyu sitatin kullananlarda yan etkileri arttırabilir. Eğer sitatin türü kolesterol düşürücü ilaç kullanıyorsanız greyfurt yememeye ve greyfurt suyu içmemeye özen göstermelisiniz.
6-Doktorunuza kullandığınız diğer vitamin ve takviye edicilerden bahsetmeniz gerekir çünkü balık yağı veya ginseng türü bitkiler kolesterol düzeyini etkileyebilir.
7-Kolesterol ilaçları diğer ilaçlarla etkileşim gösterebilir. Antibiyotikler veya antifungaller (mantar ilaçları) sitatinlerin yan etkisini arttırabilir.Ayrıca sitatinler kalsiyum kanal blokörleri gibi hipertansiyon ilaçları , varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar ve siklosporin gibi immün sistemi baskılayan ilaçlarla etkileşime girebilir.