Glikoz kaslarımız ve beyin hücrelerimiz için enerji kaynağıdır fakat hücrelere transferi için insüline gerek vardır. Tip 2 diyabette gelişen insülin direncinden dolayı şeker kas,yağ ve karaciğer hücrelerine geçemez kanda kalır ve dolayısıyla kan şekeri yükselir.
Tip 2 diyabet hastası olan bir kişi nasıl beslenmelidir?
Karbonhidratlar kan şekerini en önce yükselten organik bileşiklerdir. 2 tür karbonhidrat vardır. Basit ve kompleks karbonhidratlar.
Kompleks karbonhidratlar tüm besinlerin içinde bulunabilir ve lif, vitamin, daha düşük miktarda protein ve yağ gibi ek bazı besin kaynaklarını da içerirler. Bu ek besin kaynakları glikozun emilimini yavaşlatır ve şeker düzeyinin daha sabit bir seviyede kalmasını sağlar.
Kompleks karbonhidratlara örnek olarak;
-Esmer kahverengi pirinç
-Tam buğday ekmeği
-Yulaf ezmesi
-Bazı meyve,sebzeler
-Fasulye, mercimek verilebilir.
Basit karbonhidratlar ise hızla sindirilir ve kana çabuk karışır. Kan şekerini çabuk yükseltirler. Bal, toz şeker,beyaz ekmek, bütün tatlılar, kek, bisküvi ve kurabiyelerde bulunan şeker basit şekerlerdir.
Tip 2 diyabetli hastaların bol sebze tüketmesi, rafine şeker ve kırmızı et tüketimini azaltmaları önerilmektedir. Tip 2 diyabetli hastaların diyetinde tüketilen karbonhidratlar düşük glisemik indekse sahip olmalı ve diyetleri sebze ağırlıklı olmalı, yağ ve protein ihtiyacı bitkisel besinlerden sağlanmalıdır.