Tiroit bezinden salgılanan T3 ve T4 hormanları vücut metabolizmasının düzenlenmesinde görevli hormonlardır. Bu hormonları salgılanması beyindeki TSH (tiroit stimüle edici hormon) tarafından kontrol edilir. Vücutta T3 ve T4 azaldığı zaman hormon seviyesini dengelemek için TSH miktarı artar, T3, T4 arttığı zaman TSH azalır.
Hipotiroidizm, tiroit bezinin az çalışması sonucu gelişen bir hastalıktır. Hipertiroidizm ise tiroit bezinin aşırı tiroid hormonu salgılaması ile oluşan bir hastalıktır.
Aşağıdaki belirtilerin varlığı tiroit bezi hastalığının olabileceğini gösteren belirti ve bulgulardır.
1-Saçların güçsüz olması ve kolayca dökülmesi:
Saçların cansız, güçsüz, kolay dökülebilir olması hipotiroidizm’in bulgularıdır. Hipertiroidizm’de de saç dökülmesi görülebilir.
2-Çok üşüme ya da aşırı terleme:
Hipotiroidizm’de eller, ayaklar soğuktur, üşüme hissi vardır ve vücut sıcaklığı 37°C’nin altındadır. Hipertiroidizm’de aşırı terleme ve sıcaklık hissi vardır.
3-Açıklanamayan kilo kaybı ya da kilo alma:
Aynı miktarda yemenize rağmen kilo kayetmeniz hipertirodizm bulgusu olabilir. Hipotiroidizm’de ise kilo almanız hızlanır ve kilo vermekte zorlanırsınız.
4-Eklem ve kas ağrısı:
Hipotiroidizm’de kas, eklemlerde ağrı, katılık, zayıflık hissedilebilir. Hipertiroidizm’de yük taşırken veya merdiven çıkarken zorluk yaşanabilir.
5-Depresyon veya anksiyete:
Hipotiroidizm’de depresif ve mutsuz hissetme hali görülebilir. Hipertiroidizm’de ise anksiyete görülebilir.
6-Yorgunluk ve çok yorgun olunmasına rağmen uyuyamama:
Yorgunluk hipotiroidizmin en sık görülen belirtilerindendir. Enerji düşüklüğü, sürekli uyuma isteği görülür. Hipertirodizmde ise uykuya dalmada güçlük, uyuduktan sonra kaygılı bir şekilde uyanma görülebilir.
7-Dalgınlık, konsantre olamama:
Hipotiroidizm’de dalgınlık, mutsuzluk hissi, depresyon ve zihin bulanıklığı görülebilir.
Hipertiroidizm’de panik hali ve konsantrasyon bozukluğu görülebilir.
8-Uzun süre kabız ya da ishal olma hali:
Uzun süreli ve ciddi kabızlık hipotiroidizm bulgularının en yaygın olanıdır.
Hipertiroidizm’de ishal ve huzursuz bağırsak sendromu görülebilir.