Bir gebenin hamileliği boyunca yediği ve içtikleri karnındaki bebeğin ana besin kaynağıdır.Bu yüzden uzmanlar anne adaylarına bebek büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan önemli besinleri sağlamak için sağlıklı yiyecek ve içeceklerin seçilmesini önerirler.
Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarını çatısı altında toplayan American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) adlı sivil toplum kuruluşu tarafından dört besin türünün gebelikte beslenmede anahtar role sahip olduğu belirtilmiştir.
1-Folik asit:
Folat olarak da bilinen folik asit, nöral tüp defekti olarak bilinen bebeğin beyin ve omurga, doğum kusurlarını önlemede yardımcı olan önemli bir B vitaminidir. Folik asiti tek başına diyet ile önerilen miktarda almak zor olabilir, bu yüzden bebek sahibi olmaya çalışan kadınlar hamile kalmadan önce en az bir ay boyunca günde 400 mikrogram folik asit içeren vitamin takviyesinin yapılması ve hamile kalındıktan sonra da 600 mikrograma çıkarılması ve 3 ay boyunca devam edilmesi önerilmektedir.
Folik asitin bulunduğu gıdalar: Yeşil yapraklı sebzeler, zenginleştirilmiş tahıl ürünleri, ekmek ve makarnadır.
2-Kalsiyum:
Kalsiyum bebeğin kemik ve dişlerinin oluşumunda gerekli olan bir mineraldir. Hamile bir kadın eğer yeterli kalsiyum almıyorsa, bebek için gerekli olan kalsiyum annenin kemik depolarından sağlanmaya çalışılacaktır. Hamile bir kadının günlük kalsiyum gereksinimi günlük 1000 miligramdır.
3-Demir:
Hamileler günlük 25 mg demire ihtiyaç duyarlar ki bu rakam hamile olmayanların iki katıdır. Gebelik sırasında demir alınmasının azalması anemiye neden olur ve sonucunda yorgunluk,halsizlik ve enfeksiyon riskinde artışa neden olabilir. Demir yönünden zengin besinler alınırken mineralin daha iyi emilimi için aynı öğünde C vitamini alınması önerilmektedir.
4-Protein:
Gebelik sırasında daha fazla miktarda proteine ihtiyaç duyulur. “İnşa edici bir besin” olan protein beyin ve kalp gibi bebekte önemli organları oluşturmada yardımcıdır.
Proteinin yönünden zengin gıdalar: Et, kümes hayvanları, balık, kuru fasulye, bezelye, yumurta ve fındıktır.
Sonuç olarak ;
-Et, balık, yumurta, peynir, kuru baklagiller gibi yiyecekler bebeğin beyin,kas ve kemik gelişimi için gerekli besinlerdir.
– Kalsiyum, A vitamini ve protein içeren süt ve süt ürünleri gebelerin mutlaka tüketmesi gereken gıdalardır.
-Kabızlığı önlemek için meyve ve sebze tüketilmesi önemlidir.
Enerji vermesi açısından karbonhidrat kaynağı olarak tahıllı besinler tüketilmeli, unlu ürünlerden, pasta ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
-B vitamini açısından kuruyemiş, kurutulmuş meyve gebeler tarafından tüketilmelidir.