Papanicolau testinin kısaltması olan Pap smear (simir) testi rahim ağzı (servikal) kanserinin erken tanısında kullanılan bir testtir. Serviks, rahmin alt kısmında bulunur ve serviks kanseri de burada bulunan hücrelerde gelişir. Serviks vajina ile rahimi birbirine bağlar. Aynı zamanda spermin rahim içine geçişini, aylık adet kan akımını ve doğum sırasında bebeğin rahimden çıkışını sağlar .
Smear testi nedir?
Pap smear anormal hücrelerin tayin edilerek kanser teşhisine yardımcı olacak bir tarama yöntemidir. Bu test serviks hücrelerinin örneklenmesi yoluyla çalışır.
Smear testi kimlere, ne zaman yapılmalıdır?
Kadınların 21 yaşından itibaren Pap smear testi yaptırmaya başlamaları ve 65 yaşına kadar her 3 yılda bir smear testi, her 5 yılda bir de HPV testi yaptırmaları önerilir. Histerektomi (rahim ve serviksi ameliyatla alınanlar) ameliyatı yapılanlar ve 65 yaş üstündeki kadınlarda bu testin yapılmasına gerek yoktur.
Adet sırasında pap smear testinin yapılması önerilmez. Yine aynı zamanda test yapılmadan önce vajinal ilaçların, spermisidlerin (sperm öldürücü) kullanılmaması ve öncesinde 2 gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi gereklidir.
Smear testi nasıl yapılır?
Jinekolojik muayene sırasında pap smear alınır. Spekulum denilen bir alet vajina içine yerleştirilir ve bu sayede serviks tam olarak incelenebilir. Daha sonra servikal hücre numunesi bir fırça veya spatula cinsi bir alet ile alınarak test için gönderilir.

Smear testinin sonuçları nasıl değerlendirilir?
Servikste anormal hücreler mevcut olduğu halde Pap smear testi bazen negatif olabilir; buna yanlış negatif sonuç denir. Yanlış negatif sonucun nedenleri şunlar olabilir:
-Smear testi sırasında yeterli hücrelerin alınamaması
-Anormal hücrelerin düşük miktarda olması
-Smear yapılırken kan ya da enflamatuvar hücrelerin varlığı
Diğer taraftan pozitif Pap smear sonucu her zaman servikal kanser mevcut olduğu anlamına gelmez. Sonuç sadece anormal olabilir. Pozitif bir sonuç alındığında bu sonuç beraberinde biyopsi olsun ya da olmasın kolposkopi ile doğrulanmalıdır. Kolposkopi sırasında, serviks, vulva ve vajina kolposkop adı verilen bir alet ile büyütülerek incelenir ve gerekirse biyopsi alınarak değerlendirilmesi için laboratuvara gönderilir.
Smear testinde şu şekilde sonuçlar görülebilir:
Atipik skuamöz hücreler (ASCUS):
En sık görülen smear test sonucudur. Hücrelerde değişiklikler mevcuttur. Sıklıkla HPV varlığının göstergesidir.
Skuamöz intraepitelyal lezyon (SIL):
Hücrelerde kanser öncesi olabilecek değişiklikler mevcuttur. HSIL, bu değişikliklerin yüksek derecede olduğunu; LSIL ise düşük derecede olduğunu gösterir. LSIL genellikle kendiliğinde geçebilir fakat HSIL’un kansere ilerleme ihtimali daha yüksektir.
Atipik glanduler hücreler (AGC):
Rahim ağzı, rahim ve diğer kadın üreme organlarında kanser öncesi ve kanser hücrelerinin olabileceğini gösterir. İleri tetkiklerin yapılması gerekir.
Skuamöz hücre kanseri veya adenokarsinom:
Kanser varlığını gösterir ve ileri tetkik yapılması gerekir.