ÜÇLÜ VE DÖRTLÜ TARAMA TESTİ NEDİR? NE KADAR DOĞRU SONUÇ VERİR?

Üçlü tarama testi hamile bir kadının kanında bulunan üç maddenin miktarını ölçer: Alfa-fetoprotein (AFP), insan koryonik gonadotropin (hCG) ve estriol (E3).

Bu testlere inhibin A hormonun eklenmesi ile dörtlü tarama testi adını alır. 

AFP nedir?

Fetüsün ürettiği bir proteindir. Bu proteinin yüksek seviyeleri nöral tüp kusurları veya fetüsün karnının kapanma hatası gibi potansiyel bazı kusurları gösterebilir.

hCG nedir?

Plasenta tarafından üretilen bir hormondur. Düşük düzeyleri olası düşük veya ektopik hamilelik dahil gebelikle ilgili olası sorunları gösterebilir. Yüksek hCG seviyeleri molar gebeliği veya iki veya daha fazla çocuğu olan çoklu gebeliği gösterebilir.

Estriol nedir?

Östrojen hem fetustan hem de plasentadan üretilen bir hormondur. Düşük estriol düzeyleri özellikle düşük AFP seviyeleri ve yüksek hCG seviyeleri ile eşleştirildiğinde Down sendromlu bir bebek olma riskini gösterebilir.

İnhibin A nedir?

İnhibin A hamile kadınlarda plasentadan salgılanır. Down sendromunda inhibin A düzeyi daha yüksek olarak saptanır.

Bu maddelerin miktarı bebeğin Down sendromu, spina bifida veya anensefali gibi belirli doğum kusurlarına sahip olma ihtimalinin öğrenilmesine yardımcı olur. Bu testler bebeğin doğum kusuru olduğunu kesin olarak göstermez. Bir sorun olup olmadığını öğrenmek için amniyosentez yapılmasına gerek vardır.

Üçlü veya dörtlü test kimlere yapılır?

 Üçlü veya dörtlü tarama genellikle gebeliğin 15 ile 20. haftasında yapılır.

Test şu durumlardaki hamile kadınlar için önerilir:

•35 yaşında veya daha büyük

•Aile öyküsünde doğum kusurları olan

•Şeker hastalığı ve insülin kullanan

•Yüksek radyasyon seviyelerine maruz kalan ve hamilelik sırasında viral bir enfeksiyon geçirenler

Üçlü ve dörtlü tarama testi ne kadar doğru sonuç verir?

Bir tarama testi bir bebeğin belli bir doğum kusuruna sahip olma ihtimalini gösterir. Tarama testinin doğruluğu testin doğum kusurunu doğru bir şekilde bulma sıklığına dayanır.

Üçlü ve dörtlü testler spina bifida gibi sinirsel tüp defektlerini 100 fetustan 80’inde , anensefali gibi anormallikleri 100 fetüsten yaklaşık 90’ında doğru olarak bulduğu saptanmıştır(1).

Üçlü test 100 fetüsten 69’unda, dörtlü testin ise 100 fetüsün 81’inde Down sendromunu doğru olarak bulduğu saptanmıştır (2).

Kaynaklar:

1-Cunningham FG, et al. (2010). Prenatal diagnosis and fetal therapy. In Williams Obstetrics, 23rd ed., pp. 287-311. New York: McGraw-Hill Medical.

2-American College of Obstetricians and Gynecologists (2007, reaffirmed 2008). Screening for fetal chromosomal abnormalities. ACOG Practice Bulletin No. 77. Obstetrics and Gynecology, 109(1): 217-227.

Bunu da Okuyun

LAPAROSKOPİ NEDİR? NE AMAÇLA YAPILIR?

Laparoskopi, karın ve / veya pelvisin içine bakmak için laparoskop olarak adlandırılan küçük bir teleskop ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.