ARTRİTİ ÖNLEMEDE FAYDALI 8 YİYECEK

artrit2

Artrit eklem ağrısı ve eklem iltihabına verilen isimdir. Artritin 100’den fazla tipi ve dolayısıyla farklı nedenleri ve tedavi yöntemleri vardır. Artrit oldukça ağrılı olabilen ve hayat kalitesinin kötüleşmesine yol açabilen bir durumdur.  Artrit oluşumunun önlenmesinde diyetin yeri kesin olarak kanıtlanamasa da bazı besin kaynaklarının artrit bulgularının azalmasına faydası olabileceği belirtilmiştir. Yani kısacası diyetini değiştir, ağrını azalt diyebileceğimiz gıdaları aşağıda bulabilirsiniz.

1-Omega 3:

Omega 3 yağ asitlerinin inflamasyonu ve artrite bağlı bulguları azaltmada faydalı olduğu bir çok çalışmada gösterilmiştir. Eklemlerde iltihap oluşumuna neden olan COX-2 enziminin Omega-6 yağ asitlerinde daha fazla oranda olduğu ve omega-6 yağ asitlerinin de fast food türü yiyeceklerde, ayçiçek yağında ve hayvansal etlerde daha çok oranda bulunduğu gösterilmiştir. Omega-3 ise somon, sardalya, uskumru, alabalık, keten tohumunda yoğun olarak bulunur.

Diyetinizde omega-6 yağlarını azaltırken omega-3 yağlarını arttırmak artrit bulgularının oluşmasını yavaşlatacaktır.

2-Brokoli:

Mayo Kliniklerinde 11 yıl boyunca süren bir çalışmada brokoli, karnabahar ve turpgillerin artrit gelişimini önlemede oldukça faydalı olduğu gösterilmiştir.

3-Vitamin D:

Artrit hikayesi olmayan 29.000 kadında yapılan bir çalışmada daha fazla vitamin D alanlarda artrit gelişme riskinin azaldığı gösterilmiştir.

4-Zeytinyağı:

Akdeniz diyeti gibi zeytin yağından zengin diyetlerin artritli hastalarda ağrıyı ve eklem katılıklarını azalttığı gösterilmiştir. Zeytin yağındaki anti-inflamatuar özelliğin oleik asitle ilişkili olduğu ve oleik asitin aynı zamanda antioksidan olan polifenol ve omega-3 yağ asitlerinden zengin olduğu da gösterilmiştir.

5-Zenfecil:

Zencefil binlerce yıldır soğuk algınlığı, migren, yüksek tansiyon ve bulantı gibi durumların tedavisinde kullanılmıştır. Zencefilin artritli hastalarda anti-inflamatuar ve antioksidan özelliği ile etkili olduğu klinik çalışmalar ile gösterilmiştir.

6-Vitamin C:

Yapılan bir çalışmada vitamin C alımının arttırılmasının artrit gelişimini %30  oranında azalttığı gösterilmiştir.  C vitaminin doğal yollarla günde 75-90 mg alınması önerilmektedir.

7-Antosiyaninler:

Antosiyaninler kiraz, vişne, çilek, böğürtlen, ahududu gibi meyvelerdeki  kırmızı pigmentten sorumlu antioksidanlardır. Antosiyanin içeren gıdaların inflamasyonun azalmasında faydalı olduğu gösterilmiştir.

 8-Beta Kriptoksantin:

Beta kriptoksantin karotenoid ailesinden güçlü bir antioksidandır. Beta karoten gibi vücutta A vitaminine dönüşür ve artritin önlenmesinde yardımcıdır. Beta kriptoksantin açısından en zengin besinler dolma biberi, kabak, bal kabağı, mandalina, papaya ve kayısıdır.

Tüm bu bilgiler ışığında diyetinizde meyve ve sebzeleri arttırmanız, balık, fındık, bakliyat ve zeytin yağına ağırlık vermeniz, kırmızı eti, doymuş yağları ve şekeri azaltmanız artrit oluşumunu yavaşlatacak ve artrite bağlı ağrı ve inflamasyonun azalmasını sağlayacaktır.

Bunu da Okuyun

DALAK BÜYÜKLÜĞÜ (SPLENOMEGALİ) NEDEN OLUR?

Dalak, karnın sol üst kısmında, midenin solunda bulunan bir organdır. Dalağın boyut ve şekli  insandan ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.