Diyabetli insanların sayısı 1980’den bu yana neredeyse dört kat artmıştır. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde şeker hastalığı dünya çapında artmaktadır.Diyabet hastalığının artış gösterme nedenleri karmaşıktır ancak obezitenin artması ve fiziksel aktivite eksikliği gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
Her tip şeker hastalığı vücutta birçok komplikasyonlara neden olabilir ve erken ölme riskini artırır. 2012’de diyabet, dünyada 1,5 milyon ölümün doğrudan sebebiydi. Diyabetin büyük bir kısmı ve komplikasyonları, sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut ağırlığı ve sigaradan uzak durularak engellenebilir.
Dünya Sağlık Örgütü 2016 yılında tip 2 diyabet için bilinen risk faktörlerine maruz kalmayı azaltmak ve şeker hastalığı olan insanların yaşam kalitelerini artırmak için diyabet raporunu yayınladı.
İşte bu rapora göre şeker hastalığı hakkındaki 10 gerçek:
1-Dünya genelinde yaklaşık 422 milyon kişi diyabet hastasıdır.
Şeker hastalığının yaygınlığı son otuz yıldır giderek artmaktadır ve bu da obezite ve kilolu kişilerin artışı ile paralel olarak görülmektedir. Özellikle, düşük ve orta gelirli ülkelerde diyabet prevalansı en hızlı şekilde artıyor.
2-Diyabet dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.
2012 yılında diyabet 1,5 milyon ölümün doğrudan nedeni olmuştur. Aynı yıl kan şekeri düzeylerinde yüksekliğe bağlı olarak kardiyovasküler ve diğer hastalıkların artması nedeniyle 2.2 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Kan şekeri düzeyleri diyabet teşhisini koyacak kadar yüksek olmadığında bile vücuda zarar verebilir. Kan glikoz seviyeleri arttıkça kardiyovasküler hastalık riski yükselir.
3-Diyabetin 2 büyük tipi vardır.
Tip 1 diyabetin insülin eksikliği ve tip 2 diyabetin vücudun insülin kullanımından etkilenmesi ile karakterizedir. Tip 2 diyabet potansiyel olarak önlenebilir olsa da, tip 1 diyabet nedenleri ve risk faktörleri bilinmemektedir ve önleme stratejileri henüz başarılı olamamıştır.
4-Üçüncü tip diyabet gebelik diyabetidir.
Gebelik diyabeti, hamilelik süresince, normalden yüksek fakat şeker hastalığının tanısal değerlerinin altında olan hiperglisemi veya artmış kan şekeri ile karakterizedir. Gestasyonel diyabetli kadınlar gebelik ve doğum sırasında komplikasyon riski altındadır. Gelecekte kendileri ve çocukları, artmış tip 2 diyabet riski altındadır.
5-Tip 2 diyabet, tip 1 diyabetten daha yaygındır.
Tip 2, dünya çapında diyabet vakalarının çoğunluğunu oluşturur. Daha yüksek bel çevresi ve daha yüksek vücut kütle indeksi (BMI), tip 2 diyabet riski ile ilişkilidir, ancak bu ilişki farklı popülasyonlarda farklılık gösterebilir. Çocuklarda tip 2 diyabet dünya çapında giderek artmaktadır.
6-Erken tanı ve müdahale diyabetle iyi yaşamanın başlangıç noktasıdır.
Bir kişi tanı konulmamış ve tedavi edilmemiş diyabetle ne kadar uzun yaşarsa, sağlık durumu da muhtemelen o derece kötü olacaktır. Kan şekeri ölçümü gibi temel teknolojiler birinci basamak sağlık kuruluşlarında kolayca ulaşılabilir olmalıdır.
7-Diyabet hastaları doğru tedavi edildikleri takdirde uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler.
Diyabet tanısı konan kişilerin doğru şekilde tedavilerinin yapılmasının yanında şu durumlara da dikkat edilmesi gerekir:
♦Diyet, fiziksel aktivite ve gerekirse ilaç kombinasyonu yoluyla kan şekeri kontrolü;
♦Kardiyovasküler hastalık riski ve diğer komplikasyonları azaltmak için kan basıncının ve lipidlerin kontrolü;
♦Göz, böbrek gibi organların düzenli taranması ve özellikle ayaklarda yara oluşumunun önlenmesi
8-Diyabete bağlı ölümlerinin çoğunluğu düşük ve orta gelirli ülkelerde görülmektedir.
Genel olarak, düşük gelirli ülkelerde diyabet hastalarının hastalıklarını düzgün şekilde yönetmesine olanak sağlayan gerekli olan temel teknolojiler yoktur. Düşük gelirli ve orta gelirli ülkelerde temel ilaçlara (hayatı kurtaran insülin dahil) ve teknolojilere erişim sınırlıdır.
9-Diyabet, körlük, amputasyon ve böbrek yetmezliğinin önemli bir nedenidir.

Her tip şeker hastalığı, vücudun birçok yerinde komplikasyonlara neden olabilir ve genelde erken ölme riskini artırır. Olası komplikasyonlar arasında kalp krizi, inme, böbrek yetmezliği, bacak ampütasyonu (enfekte olmuş, iyileşmeyen ayak ülseri nedeniyle), görme kaybı ve sinir hasarı yer alır.
10-Tip 2 diyabet önlenebilir.
Çoğu zaman otuz dakikalık orta yoğunlukta fiziksel aktivite ve sağlıklı bir diyet tip 2 diyabet gelişme riskini önemli ölçüde azaltabilir.