Candida auris (C. auris), invaziv enfeksiyonlara ve ölüme neden olabilen birden çok ilaca dirençli bir maya (mantar) türüdür.
Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler gibi her çeşit mikrobun kendilerini yok etmek için oluşturulan ilaçlara karşı direnç geliştirmesi ve bunlara dirençli hale gelmesi mümkündür.
Çoğu Candida türü insandan insana yayılmadığından genellikle Candida‘nın hastadan hastaya bulaşması düşünülmemektedir. Bununla birlikte, Candida auris ‘in farkı ve özellikle korkutucu olan şey ciltte ve sağlık bakım yüzeylerinde (örneğin yatak, sandalye gibi) uzunca bir süre canlı kalabilmesi ve kişiden kişiye yayılabilmesidir.
C. auris sıklıkla kullanılan antifungal ilaçlarla öldürülemez, bu da enfeksiyonların tedavisini zor ve sıklıkla ölümcül hale getirir.
Şimdiye kadar saptanan suşların çoğu en az bir ilaca karşı dirençlidir ve üçte birinden fazlası iki ilaç sınıfına dirençlidir. Özellikle bazı suşlar fungal enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan üç ilaç sınıfına karşı da dirençli olduğu bulunmuştur. Bu direnç seviyesi diğer Candida enfeksiyonlarında bugüne kadar görülmemiştir.
C. auris tanısında ek bir zorluk doğru bir şekilde tanımlamak için uzmanlaşmış laboratuvar yöntemlerine ihtiyaç duyulmasıdır. Sağlık kuruluşlarındaki konvansiyonel veya modası geçmiş laboratuvar teknikleri C. auris‘in yanlış tanımlanmasına ve uygunsuz bir şekilde tedavi edilmesine neden olarak yayılmasının kontrolünü zorlaştırmaktadır.
Bu yüzden sağlık hizmeti sağlayıcıları bu organizmayı tanımlamadaki zorlukların farkında olmalıdır; çünkü kolaylıkla başka bir Candida enfeksiyon türü olarak yanlış olarak tanımlanabilir.
C. auris, hasta odalarını kontamine ederek diğer hastaların enfeksiyona yakalanmalarına neden olabilir. C. auris’ in hastanelerde ve bakım evlerinde yayılmasını önlemek için, sağlık çalışanları, hastalar ve aileler, el hijyeni ve oda temizliği gibi önerilen enfeksiyon kontrol uygulamalarını izlemelidir.
Sonuç olarak;
1-C.auris tedavisinde kullanılabilecek üç büyük antifungal ilaç sınıfına karşı yüksek düzeyde direnç gösterir.
2-Enfeksiyonlar en sık sağlık bakımıyla ilişkilendirilir ve hastanede kalış süresiyle ilişkilidir.
3-Kan dolaşımı enfeksiyonları, yara enfeksiyonları ve kulak enfeksiyonlarına neden olur.
4-Organizmanın tanımlanması zordur. Başka Candida enfeksiyonları ile kolayca karıştırılabilir.