Sadece istatistiklere bakmak bile erkeklerin kadınlara göre doktora daha az gittiğini veya gitmeye çekindiğini anlamamız için yeterlidir.
Çoğu erkek çocukluk çağından sonra doktora belki de ilk kez 50’li yaşlara geldiğinde gitmektedir. Oysa ki koruyucu sağlık kontrolleri sayesinde çoğu zaman bir hastalık kronikleşmeden veya daha başlangıç evrelerindeyken saptanabilmekte ve alınan gerekli önlemlerle hastalık oluşmadan daha sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi mümkün olmaktadır.
Bunun için erkeklerin yaptırması gerekli olan 9 testi aşağıda bulabilirsiniz:
1-Kan Şeker Düzeyi:
Düzenli yıllık kan şeker düzeyinin ölçülmesi kan şeker düzeyinin yükselmesine bağlı olarak gelişen kalp hastalıkları, böbrek ve göz hasarı gibi ileri evre bulgularının oluşmasını engeller. Çoğu zaman erken teşhis edilen diyabet hastalığı diyet ve egzersiz ile tedavi edilebilir. Diyet ve egzersizin yetersiz olduğu durumlarda ilaç ve insülin tedavisi ile ileri komplikasyonların gelişmesi önlenir.
2-PSA Testi:
Prostat kanseri en sık görülen kanserlerdendir ve yedi erkekten biri prostat kanseri olmaya adaydır. Kan PSA değeri ile birlikte yapılan rektal muayene prostat kanseri tanısı koymada oldukça yol göstericidir. 50 yaş üstü erkekler ile 40 yaş üstünde aile hikayesi olan erkekler yılda bir kez PSA testi yaptırmalıdır.
3-Kolonoskopi:
Kolon kanserini erken teşhis edebilmek için 50 yaş üstünde 3 yılda bir kolonoskopi yaptırılması önerilmektedir.
Yüksek kolesterol ciddi kalp hastalıklarına, kalp krizi ve felçlere yol açabilmektedir. Bu yüzden, 20 yaş ve üstü erkekler 3 yılda, 50 yaş üstü erkekler yılda bir kez kolesterol düzeylerini ölçtürmelidirler.
5-Efor testi:
Ailede kalp hastalığı hikayesi olması, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon varlığı kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır. Bu şartları taşıyan erkekler kardiyolojik testlerden geçmeli ve ritim ve ileti bozukluklarını saptamak amacıyla efor testi yaptırmalıdır.
6-Karaciğer enzim testleri:
Karaciğer enzim testleri karaciğer hastalıklarının erken teşhis ve tedavisi için yaptırılması gereken testlerden biridir.
7-TSH düzeyi:
Tiroit vücut metabolizmasını düzenleyen hormonların salgılandığı bir organımızdır ve TSH testi ile tiroidin normal olarak çalışıp çalışmadığı saptanır.
8-Akciğer grafisi:
Akciğer kanseri tüm kanserler arasında en önlenebilir kanser türüdür. %90 oranında sigara içenlerde görülür. %10’luk geri kalan kısım ise genetik yatkınlığı olanlar ya da pasif içiciler ve kimyasallara maruz kalanlardır. Akciğer kanserinin erken dönemde belirti vermemesi akciğer grafisini önemli kılmaktadır.
9-Cilt Muayenesi:
Cilt kanserine karşı özellikle ailede cilt kanseri olan erkekler, mevcut benlerindeki değişikliklere dikkat etmeli ve en azından yılda bir kez bir cildiye uzmanına muayene olmalıdırlar.