MİKRO ROBOTLAR VÜCUDUMUZDA DOLAŞACAK!

Robotlar  tedavi amacıyla çok yakında vücudumuzun içinde dolaşmaya başlayabilir.

Bilim insanları, mikro robotları nasıl geliştirecekleri konusunda çalışıyorlar. Kanserli bir tümöre ilacı ulaştırma amacıyla hastanın damarlarında yüzebilecek veya kalp krizini önlemek için bir atardamarın açılmasını sağlayacak ya da gözün içinde hassas bir ameliyatı gerçekleştirebilecek mikroskopik bir cihaz düşünün. Bu yeteneklere sahip cihazlar henüz geliştirilmedi. Ancak araştırmacılar microswimmers (mikro yüzücü) olarak adlandırılan, bunların hepsini yapabilecek minyatür robotları tasarlıyorlar.

Bilim insanlarının insan vücuduna yerleştirmek istedikleri robotlar genellikle 1 milimetreden çok daha küçüktür. Bunların en büyüğü sofra tuzu büyüklüğünde olabilir. Fakat çok daha küçük de olabilirler ve yalnızca bir mikroskop ile görülebilirler.

İnsan vücudu kan, omurilik sıvısı ve diğer sıvılardan olmak üzere vücut hacminin yaklaşık %60 ila 65’i sıvıdan oluşur. Dolayısıyla, bu ortamda kolaylıkla ilerlemek için robotların yüzmesi gereklidir. Ancak, yüzen robotları en küçük kan damarları içine göndermek için doğru malzemeleri ve tasarımları bulmakta zorluklar mevcuttur.

David Cappilleri, Purdue Üniversitesi’ndeki bir mikro robot bilimci. Cappilleri ‘’Mikro robotlar büyük robotların giremeyeceği yerlere girebileceğini ve onların kullanamayacağı araçları daha hassas bir şekilde kullanabileceğini’’ belirtiyor.

Zürih İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünde robotik uzmanı, Bradley Nelson ‘’İnsanlar vücutta mikro şeyleri hareket ettirmek konusunda çok fazla tecrübeye sahip değiller’’ diye açıklıyor. Fakat diğer bazı organizmalar bunu konuda gayet başarılı. Nelson ve diğer robot tasarımcıları ilham almak için bu organizmaları inceliyorlar.

Çözüm Burada mı? Mikro Yüzücüleri Taklit Etmek:

Bilim insanları bedenin içinde yüzmek için robotları yaratmadan önce öncelikle mikroskobik ölçekte sıvıların daha fazla viskoz(yoğun) hale gelme problemini çözmek zorunda kaldılar.

Çünkü; eğer bir mikorobot boyutuna kadar küçülüp bir su havuzuna atlarsanız; suya değil adeta kalın bir bal tabakasına atlamış gibi hissedersiniz.

Bu nedenle, bilim insanları, insanlara hastalık bulaştıran tek hücreli doğanın en ufak yüzücülerini kopyalamak istediler. Bu usta yüzücüler vücudumuzun içinde hızlıca hareket edebilirler.

Örneğin Trypanosoma brucei adlı protozoon üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdılar. Bu parazit Afrika uyku hastalığına neden olur. Etkilenen insanlar genellikle geceleri uyuyamazlar ve gündüzleri de uykusuzluğun neden olduğu uyuşukluğu hissederler.

T.brucei, flagellum adı verilen adeta bir kuyruğu andıran yapısının yardımıyla kan dolaşımında yüzebilir. T.brucei hareket ettiğinde şekli de değişir. Bu, vücudun bir bölümünden diğerine geçmesine yardımcı olur. Protozoon, kısa ve kaba, ince ve iğne gibi olabilir. Bu da kan damarı duvarlarına nüfus etmesini ve omurgaya geçmesini sağlar.

Şekil değiştirme yeteneği olan bir mikro robotun vücudun farklı yerlerinde iş yapabilecek olması iyi bir fikirdi. Araştırmacılar yumuşak bir mikro robot oluşturmak için jel benzeri bir malzeme kullandı ve jelin sıcaklığını değiştirerek şekil değiştirmesini sağladılar.

Şimdilik, araştırmacılar fareler üzerinde mikroskopik cihazlarını test etmeyi planlıyorlar. Bu testler, bilim insanlarının robotlardaki materyallerin toksik olmadığından emin olmasına da yardımcı olabilir.

İnsanoğlunun hastalıklarla mücadelesinde adeta bir devrim yaratacak bu çalışmaların meyvelerini vermesi merakla bekleniyor.

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.