NEGATİF DÜŞÜNCELERİNİZDEN NASIL KURTULABİLİRSİNİZ?

Düşüncelerinize genellikle olumsuzluk mu hakim? Çevrenizdeki, toplumdaki insanlara, ortam koşullarına ve hatta kendinize karşı bile negatif düşüncelere sahipseniz kendinize büyük kötülük yapıyorsunuz demektir.

 

 

 

Negatif düşünme ne gibi problemlere neden olur?

Negatif düşünme kendinizle ve dünyayla ilgili kötü düşünmenize, dolayısıyla düşük benlik değerine katkıda bulunur. Kendinizin dünyada etkili olmadığını hissettirir.

Psikiyatristler, olumsuz düşünceleri, depresyon, kaygı, kronik endişe ve obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ile ilişkilendirmektedirler.  

Beynimiz tehlikelerden korunmak için inşa edilmiştir yani amigdala ve limbik sistemimiz, hayatta kalmamızı sağlamak için tehditleri fark etmeye yöneliktir. Tarih öncesi çağlarda insan oğlu belki sadece hayatta kalmak için eğitilse de bugün, fiziksel tehditler çok az olduğunda bile beynimizin aynı kısımları etkindir. Tehditler günümüzde daha bilişsel ve işimizde, sosyal hayatta ne kadar başarılı olduğumuzla veya ne kadar sevildiğimizle ilgili. Bu yüzden bir pazar gecesi işimizi düşünürek sıkıntılı bir ruh haline bürünebiliyoruz.

Negatif düşünme bir alışkanlık olabilir mi?

Kesinlikle. Negatif düşünce sonucu endişeli davranırız ve endişe, ritüelleştirilmiş güvence dediğimiz şey tarafından sağlanır. Olası olabilecek tüm olumsuz senaryoları ve daha sonra kendimizi sakinleştirmek için onlardan nasıl zarar görmeden veya en az zararla kurtulacağımızı düşünürüz.

Ancak güvence kafein gibi yarı ömrü kısa olan bir ilaçtır. Zamanla endişe endişeyi doğurmaya başlar ve adeta kendinizi kısır bir döngü içinde bulursunuz.

Tahminen endişe ettiğimiz şeylerin %95′ i gerçekleşmemektedir. Başımıza gelen istemediğimiz şeylerin çoğunluğu endişelenmediğimiz şeylerden kaynaklanır.

Ayrıca bunun yanında medya öncelikli olarak olumsuz olaylardan bahsettiği ve duyurduğu için sürekli olarak olumsuz düşünme ile karşı karşıyayız.

Düşünce şeklinizi değiştirmek mümkün mü?

Düşünce şeklinizi değiştirmek yerine, düşüncelerinizle olan ilişkinizin değiştirilmesi önerilmektedir. Her gün yaklaşık 50.000 spontan düşünce, görüntü ve fikir aklımıza gelir. İster olumlu, ister olumsuz olsun bu fikirler düşüncelerimize girer.  Olumsuz olanların “yapışkan” olma ihtimali daha yüksektir.

Negatif düşüncelerle etkileşimde bulunmak yerine, düşüncelerinizi izlemeyi öğrenmek; örneğin;

Nefesinize veya ayak seslerinize beş ile 10 saniye boyunca dikkat etmek, dikkatinizi onlardan uzaklaştıran bir şeye dikkat etmek ve ardından, tekrar kendi nefesinize dikkat kesilmek faydalı olacaktır.

Olumsuz bir düşünceden uzaklaşmak için etkileşimde bulunacak başka şeyler fark edin.  Bu gördüğünüz, kokladığınız, işittiğiniz, tattığınız veya hissettiğiniz her hangi bir şey olabilir.

Olumlu düşünme beyninizi değiştirir mi?

Evet olumlu düşünme beynimizin işleyişini değiştirir.  Olumlu düşünme sonucu ne gibi değişiklikler meydana gelir?

♦Düşünceler hayatınızı nasıl etkilediğinizin göstergesidir. Olumlu düşünme kendini kabul etme ve özyeterliliği  özendirir.

♦Daha iyi hissetmemizi, daha iyi çalışmamızı sağlar. 

♦Olumlu davranma, mesleğinizde farklı bir çalışma biçimine yol gösterebilir. Örneğin bir avukatsanız düşmanca bir rolden daha çok savunuculuk rolüne geçmek isteyebilirsiniz.

♦Olumlu düşünme, daha iyi hissetmemize ve hayatımızda daha iyi sonuçlar elde etmemize yol açacak davranış biçimlerini etkileyebilir.

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.