Tüm mineraller gibi eser miktarda selenyum vücut fonksiyonlarının düzgün olarak yerine getirilmesinde görevi olan bir mineraldir. Selenyum vücutta selenoprotein adı verilen enzimlerin yapımında kullanılır. Aynı zamanda bir antioksidan olan glutatyon peroksidaz buna bir örnektir ve hücrelerin hasar görmesini engelleyen bir moleküldür. Ayrıca selenyum, hidrojen peroksit gibi zararlı kimyasalların su gibi faydalı moleküllere dönüştürülmesinde yardımcıdır.
Bazı çalışmalarda selenyum eksikliğinin prostat kanseri riskini arttırdığı gösterilmiştir. Finlandiya’da yapılan bir çalışmada ise düşük selenyum düzeyi ile artmış akciğer kanseri riski arasında ilişki bulunmuştur.
Selenyumun kalp hastalıkları riskini azalttığını gösteren çalışmalar da mevcuttur.
Selenyumun aynı zamanda HIV/AIDS tedavisine yardımcı olarak da kullanılabileceği bildirilmiştir.
Selenyum nelerde bulunur?
Selenyum hücrelerin sağlıklı olması için gereklidir. Selenyumun en iyi kaynağı sakatattır, bunun dışında karides, yengeç, somon balığı gibi deniz ürünlerinde de yüksek oranda bulunur. Yeşil bitkilerdeki oranı bitkinin bulunduğu topraktaki selenyum oranına göre değişir. Fındık, kahverengi pirinç, şehriyede de selenyum bulunur.
Selenyum gerekli bir mineral olmasına rağmen, yüksek miktarları toksiktir. Günlük 400 mcg üstünde selenyum alınmamalıdır.