Spermiogram, semen veya meni tahlili anlamında kullanılan sperm sayısı, şekli ve hareketlerinin değerlendirildiği bir testtir. Bunun dışında semen örneğinin miktarı, pH’ı, rengi, lökosit varlığı ve likefiye olup olmadığı incelenir.
Sperm tahlili verirken dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?
-Spermiogram testini yaptırmadan önce kişinin en az 3 günlük bir cinsel perhiz uygulaması gerekmektedir. Bu sürenin kısa olması sperm sayı, hareket ve kalitesini etkilemektedir. Bu yüzden tahlil yaptırılmadan önce 3-4 gün herhangi bir şekilde boşalmamış olmak gereklidir.
-Örnek masturbasyon yöntemi ile alınmalı ve işlem sırasında herhangi bir kayganlaştırıcı kullanılmamalıdır. Semen örneğinin tamamı örnek kabına alınmalı ve kabın içine dokunulmamalıdır.
-Örnek alındıktan en az yarım saat içinde oda veya vücut ısısında, güneş ışığı görmeyecek şekilde laboratuvara ulaştırılması gereklidir. İdeal olanı örneğin laboratuvar içinde uygun olan koşullarda alınmasıdır.
Sperm değerlendirmede en sık Kruger kriterleri kullanılır. Kruger yönteminde sperm şekil bozuklukları özel bir boyama sonrası değerlendirilir. Sperm şekil bozukluklarına bakılarak kişinin fertilite (doğurganlık) kapasitesi belirlenir.
Spermiogram testinde ideal değerlendirme yapabilmek için 1 ay ara ile 2 farklı sperm örneği incelenmelidir.
Normal spermiogram değerleri nelerdir?
Hacim: 1.5 ml ve üstü
Sperm konsantrasyonu: 15 milyon/ml ve üstü
Sperm sayısı: 40 milyon ve üstü
pH: 7.2- 8.0
Motilite (Hareketlilik): % 40 ve üstü
Progresif motilite (İleri Hareketli): %32 ve üzerinde
Normal morfoloji: %30 ve üstü , Kruger’e göre %14 ve üzerinde
Canlılık: %75 ve üzerinde canlı sperm
Lökosit: 1 milyon/ml’den az olmalı
Vizkozite: Normal olmalı
Agglütinasyon: Artmış olmamalı