Radyocerrahinin en gelişmiş formlarından biri olan CyberKnife, tümörleri yok etmek için yüksek dozda radyasyon kullanılan ağrısız, ameliyatsız bir tedavi şeklidir.
Işın demetlerini odaklanmış bir şekilde uygulamak için robotik bir kol kullanır. Robot kolunun esnekliği, diğer radyocerrahi teknikleriyle tedavi edilemeyen omurga ve omurilik gibi vücut alanlarını tedavi etmeyi mümkün kılar.
CyberKnife ile tedavi edilen hastalar daha önce cerrahi veya konvansiyonel radyasyon terapisi ile tedavi edilemez olarak kabul edilirdi. CyberKnife, robotik bir kola takılan hızlandırıcı bir cihazın ürettiği X-ışını demetlerini 1000’in üzerinde farklı açıdan milimetrik hassasiyetle hedefine ulaşan bir radyocerrahi sistemidir. Bu cihaz sayesinde beyindeki veya diğer organlardaki tümörleri ameliyata gerek kalmaksızın, yani kesme işlemi ve anestezi olmadan yok etmek veya zararsız hale getirmek mümkündür.
Radyocerrahi, tümörü çevreleyen sağlıklı dokulara radyasyon maruziyetini en aza indirir. Diğer radyocerrahi işlemlere kıyasla, CyberKnife, ağrıdan ve diğer semptomlardan hızlı rahatlama da dahil olmak üzere hastalara çeşitli avantajlar sunmaktadır. Tedaviler poliklinik bazında yapılır, her tedavi 15 ile 60 dakika arasında sürebilir. Tedavi sayısı, tümörün büyüklüğüne, yerine ve şekline bağlı olarak değişir; ancak günlük oturumlar genellikle bir ile beş gün sürer. CyberKnife, robotik kol hareket etmeden, onlara dokunmadan, tümörün tüm alanlarını tedavi etmek için hastalara anestezi uygulanmadan yapılır.
Cyberknife tekniği hangi durumlarda kullanılır?
1-Beyin tümörleri:
CyberKnife sistemi, benign ve malign beyin tümörleri, beyin metastazları, trigeminal nevralji, akustik nöromalar ve arteriovenöz malformasyonların tedavisinde kullanılabilir. Tek seans yüksek dozda uygulanabileceği gibi üç ya da beş seanslık tedaviler şeklinde de uygulanabilir.
2-Akciğer kanseri:
CyberKnife sistemi akciğer kanseri ve metastazlarına uygulanabilir. Karmaşık vakaları tedavi etmek için kullanılırken, sağlıklı akciğer dokusu, göğüs duvarı ve yakın organlara maruz kalmayı da en aza indirir.
3-Karaciğer kanseri
4-Prostat kanseri
5-Pankreas kanseri
6-Vertebra tümörleri
Cyberknife uygulamasının yan etkileri nelerdir?
Cyberkinfe tekniğinin tedavi sırasında oluşan yan etkileri hemen hemen yok denecek kadar azdır fakat kısa sürede yüksek doz radyasyon uygulanmasından dolayı geç dönemde verildiği bölgedeki dokularda hasara neden olabilir.
Cyberknife ülkemizde hangi hastanelerde uygulanıyor?
Cyberknife tedavisinin uygulandığı bazı hastaneler şunlardır:
Medicana hastanesi
Hacettepe hastanesi
Acıbadem hastanesi
Ankara Onkoloji Hastanesi
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü