VAZOVAGAL SENKOP NEDİR? NEDEN OLUR?

Vazovagal senkop  beyne kan akışının aniden azalması sonucu gelişen bilinç kaybı ve bayılma halidir.

Nörokardiyojenik senkop olarak da adlandırılır. Vazovagal senkop kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı aniden düşürür. Bu, beyninize giden kan akışının azalmasına yol açar, böylece kısa süreli bilinç kaybı meydana gelir.

Vazovagal senkop genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak vazovagal senkop sırasında zarar görme ihtimaliniz mevcuttur. Doktorunuz kalp rahatsızlıkları gibi daha ciddi bayılma nedenlerini ortadan kaldırmak için test yaptırmanızı isteyebilir.

Vazovagal senkop geçirmeden önce hangi belirtiler görülebilir?

♦Cildinizin soluklaşması

♦Baş dönmesi

♦Görme alanının daralması ve  bulanık görme

♦Mide bulantısı

♦Sıcaklık hissi

♦Soğuk ve nemli terleme

♦Esneme

Vazovagal senkop atağı geçiren kişinin çevresindekiler kişinin  anormal hareketler yaptığını, nabzının yavaş ve zayıf olduğunu ve göz bebeklerinin irileştiğini saptayabilir.

Vazovagal senkop atağından sonra düzelme genellikle bir dakikadan kısa sürede başlar. Ancak ayılma süresi uzarsa tekrar bayılma riski olabilir.

Vazovagal senkop nedenleri nelerdir?

Vazovagal senkop sinir sisteminin kalp atış hızını ve kan basıncını düzenleyen bölümün yanıt vermediğinde ortaya çıkar.

Bunun sonucu kalp atış hızı yavaşlar ve bacaklardaki kan damarları genişler. Kan bacaklarda toplanır ve kan basıncı düşer. Kan basıncında düşüş ve kalp hızı yavaşlaması beyne olan kan akışını hızla düşürür ve kişi bayılır.

Belirli bir vazovagal senkop tetikleyicisi yoktur, ancak uzun süre ayakta kalma,aşırı sıcağa maruz kalma,kan görme ve ani korku bazı belli tetikleyicilerdendir.

Vazovagal senkop tanısı nasıl konur?

Vazovagal senkop tanısı, bayılmanın, diğer nedenlerini, özellikle kalp ile ilgili olanlarını ortadan kaldırmayı dayalıdır. Bunun için doktorunuzun aşağıdaki testleri yaptırmanızı isteyebilir:

Elektrokardiyogram (EKG):

Bu test kalbin ürettiği elektrik sinyallerini kaydeder. Düzensiz kalp ritimlerini ve diğer kalp sorunlarını tespit edebilir. Taşınabilir monitör (holter) takmanız gerekebilir.

Ekokardiyogram (EKO):

Bu test, kalbi görüntülemek ve bayılma neden olabilecek problemleri araştırmak için kullanılan ultrason görüntülemedir.

Egzersiz stres testi:

Bu test, egzersiz sırasında kalp ritmini inceler. Genellikle bir koşu bandında yürürken veya koşarken yapılır.

Kan testleri:

Doktorunuz özellikle kadınlarda bayılmaya neden olabilecek anemi ve bu duruma alt yapı sağlayabilecek durumları  araştırır.

Eğik masa testi:

Eğer baygınlığa neden olan herhangi bir kalp problemi gözükmezse, doktorunuz eğik masa testi yaptırmanızı önerebilir. Eğik masa testi için sırt üstü bir  masanın üstüne yatılır. Masanın çeşitli açılarda yukarı doğru yatırılarak konumu değiştirilir. Bir teknisyen, postürel değişikliklerin sizi etkileyip etkilemediğini görmek için kalp ritimlerini ve kan basıncınızı izler.

 

Vazovagal senkop nasıl tedavi edilir?

Çoğu durumda vazovagal senkop tedavi gerektirmez. Doktorunuz bayılmayı tetikleyen nedenleri tanımlamanızı ve onlardan korunmanızı önerebilir. Bununla birlikte, vasovagal senkop yaşam kalitenizi etkileyecek kadar sık meydana geliyorsa bazı tedavi yolları kullanılır.

Medikal tedavi:

Normalde düşük kan basıncını tedavi etmek için kullanılan fludrokortizon asetat adlı ilaç, vazovagal senkopun önlenmesinde faydalı olabilir. Selektif serotonin inhibitörleri de kullanılabilir.

Ayak egzersizleri, sıkı çorap giymek veya bacak kaslarınızı gerginleştirmek gibi terapilerle bacaklarda kan birikmesinin önüne geçilebilir.

Bunun dışında eğer vazovagal senkop şikayetleriniz varsa ve yüksek tansiyon şikayetiniz yoksa diyetinizdeki tuzu arttırmanız, uzun süreli ayakta durmaktan kaçınmanız, özellikle sıcak, kalabalık yerlerde bulunmamaya özen göstermeniz ve bol miktarda sıvı tüketmeniz gerekmektedir.

Cerrahi tedavi:

Çok nadir olarak, kalp atışını düzenleyen bir elektriksel kalp pilini yerleştirmek, vazovagal senkopu olan ve diğer tedavilerden etkilenmeyen bazı insanlara yardımcı olabilir.

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.