HEPATİT B TESTLERİ NELERDİR?

Hepatit B virüsü (HBV), Hepadnaviridae ailesine ait bir DNA virüsüdür ve karaciğer iltihaplanmasına yol açan bir virüstür.Dünya çapında kronik HBV enfeksiyonu olan 350-400 milyon insanın olduğu ve HBV’ne bağlı yılda 500.000 ile 1 milyon ölüm meydana geldiği tahmin edilmektedir.

Akut HBV enfeksiyonu bulguları, her bireyin immünolojik cevabına bağlı olarak, kendiliğinden sınırlı asemptomatik enfeksiyondan fulminan akut karaciğer yetmezliğine kadar değişir.

Kronik HBV enfeksiyonunun gidişatı da değişkendir ve aktif olmayan bir taşıyıcı durumdan siroz ve hepatoselüler karsinoma dönüşebilen ilerleyici kronik enfeksiyona kadar değişir.

Aktif olmayan taşıyıcı durum, HBsAg’nın herhangi bir hastalık belirtisi olmaksızın kalıcı olarak tespit edilebildiği bir durumu ifade eder.

Hepatit B virüsünün bulaşma yolları, enfeksiyonun belirtileri ve korunma yollarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz:

Hepatit B virüsü nedir?

HEPATİT B VİRÜSÜ

HBV testleri, HBV hastalığının saptanması, sınıflandırılması ve yönetiminde önemli bir rol oynamaktadır. HBV enfeksiyonunun teşhisi ve hastalığın her klinik durumunun ayırdedilmesi HBV serolojik belirteçlerinin bütünleştirici yorumunu içerir.

HBV serolojik belirteçlerinin sonuçları, uluslararası birimler (IU) veya cutoff (s / c) değeri olarak niteliksel veya niceliksel olarak bildirilebilir.

Örneğin, 1 s / c’den daha düşük bir hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) seviyesi negatif kabul edilirken, 5 s / c’den yüksek bir seviyede pozitif kabul edilir.

1 ile 5 s / c arasındaki herhangi bir değer belirsizdir ve tekrarlanmalıdır.

Hepatit B yüzey antikoru (anti-HBs) için, 5 mIU’dan düşük bir düzey negatif olarak kabul edilirken, 12 mIU’dan daha yüksek bir düzey koruyucu kabul edilir. 5 ile 12 mIU arasındaki herhangi bir değer belirsizdir ve tekrarlanmalıdır.

Laboratuvarlar arasında bir standart yoktur ve bu sınır değerler kit üreticileri arasında değişiklik gösterir. Bu nedenle, sonuçlar genelde “negatif” veya “pozitif” olarak raporlanır. Gerekirse, laboratuarın veya üretici firmanın niceliksel ölçüm için referans alınması gerekir.

Bu amaçla kullanılan belirteçler ise şunlardır:

HBsAg (Hepatit B yüzey antijeni):

HBsAg, genellikle virüse maruz kaldıktan 4 hafta sonra ortaya çıkar, ancak ilk haftadan sonra herhangi bir zamanda da tespit edilebilir. HBsAg için bir bireyin pozitif olması durumunda kişinin enfekte olduğu düşünülür ve potansiyel olarak bulaştırıcı kabul edilir.

HBsAg’nin kalıcılığı akut ve kronik enfeksiyonu ayırt etmek için kullanılır. İlk maruziyetten 6 ay sonra antijenin varlığı kronik enfeksiyonu belirtir. Bununla birlikte, antijenin seviyesi hastalık şiddeti ile ilişkili görünmemektedir.

AntiHBs/HBsAb (Hepatit B yüzey antikoru):

Anti HBs veya HBsAb, hepatit B virüsünün yüzey antikorudur.

Anti HBs varlığı kişinin hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışıklığı olduğunu yani ya iyileşmekte olduğunu ya da hastalığı geçirdiğini gösterir. Ayrıca hepatit B aşısı başarılı bir şekilde uygulanmış kişilerin de AntiHBs değeleri pozitif olarak saptanır.

AntiHBs sonucunuz pozitif olması sizin hepatit B hastası olduğunu göstermez aksine hastalığa karşı korunmada olduğunuzun göstergesidir.

HBeAg:

Pozitif HbeAg sonuçlarına sahip bireylerin viral bulaşma oranlarının daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Dolayısıyla antijen, viral çoğalmanın ve bulaşıcılığın bir işareti olarak kullanılır. Bununla birlikte, HbeAg testi akut dönemde, değişken seviyesi nedeniyle akut enfeksiyon yerine akut enfeksiyonun takibi sırasında öncelikle endikedir.

AntiHBe:

HBeAg kaybı ve serumda anti-HBe görünümü, HBV hastalığının seyrinde önemli bir klinik olay olan serokonversiyon olarak adlandırılır. Serokonversiyon akut enfeksiyonda 2 hafta kadar erken ortaya çıkabilir veya kronik enfeksiyonda yıllar alabilir. Serokonversiyon, HBV DNA’sının daha düşük bir seviyesi veya virüsün düşük kopyalanan durumu ile ilişkilidir. Ayrıca, klinik iyileşmeyi gösterir ve virüsün uzun süreli temizlenmesini öngörülmesine yardımcı olabilir.  Ancak serokonversiyon anında, HBV DNA seviyesi değişebilir. HBe antikorunun saptanması, tedaviye yanıtı ve hastalığın muhtemel iyileşmesini izlemek için de kullanılabilir.

AntiHBcIgM/AntiHBcIgG:

Anti-HBc, HBV hastalığında görülen ilk tespit edilebilir antikordur. IgM anti-HBc akut enfeksiyonu belirtir ve ne HbsAg ne de anti-HBs saptanamadığında “pencere periyodu” sırasında saptanabilen tek serolojik göstergedir. Serumda bir kez IgG anti-HBc görülürse, ömür boyu devam eder. IgG anti-HBc saptaması, önceki veya devam etmekte olan enfeksiyonu belirtir.

HBV DNA:

HBV DNA (niceliksel viral yük), viral yükü ve viral çoğalmayı gösterir. Antiviral tedavi için iyileşmeyi değerlendirmek ve kronik HBV enfeksiyonunda inaktif taşıyıcı durum ile kronik aktif hepatit arasında ayrım yapmak için kullanılır.

Hepatit B testleri nasıl yapılır?

Hepatit B testleri için hastanın kolundan kan alınır ve laboratuvara gönderilir. Bu testlerin çalışılması için aç olmaya gerek yoktur. Laboratuvarda Elisa testi ile çalışılır.

Hepatit test sonuçlarının değerlendirilmesini toplu halde aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

 

Bu yazının faydalı olduğunu düşünüyor musunuz?

Sonuçları Gör

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

Bunu da Okuyun

covid-19 salgınında cep telefonu ve hijyen

COVID-19 SALGININDA HASTANELERDE CEP TELEFONU HİJYENİN ÖNEMİ NEDİR? NASIL SAĞLANIR?

Cep telefonları günümüzde hepimizin neredeyse ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.