ZİKA VİRÜS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 8 ŞEY

zika2

 

  Zika virüs nedir? 

 

 

1-İnsanlar ve sivrisinekler zika virüsü taşır fakat yayılım sivrisineklerle olur. Zika virüs insandan insana bulaşmaz, zika virüs taşıyan sivrisinek tarafından ısırılınca zika virüs bulaşır ve sizi ısıran başka bir sivrisineğe bulaşır.

2-Zika virüs enfeksiyon belirtileri genellikle hafif geçer. Virüs ile enfekte olan kişilerin %80’de herhangi bir belirti görülmez.  En sık görülen bulgular; ateş, döküntü, eklem ağrıları, baş ağrısı ve konjonktivittir.

3-Zika virüs komplikasyonları en çok anne karnındaki bebeği etkiler. Gebeler virüs ile enfekte olduğu zaman bebek risk altındadır. Bebekler mikrosefali (küçük beyin) ile doğarlar ve bu zeka geriliğine neden olur.Beraberinde konuşma, hareket bozuklukları ve büyüme geriliği görülür.

4-Zika virüse karşı aşı yoktur fakat zika virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları hız kazanmak zorundadır.

5-Zika virüs Afrika’da ortaya çıkmış ve hızla yayılmıştır.  İlk kez 1947 yılında Uganda’da tanımlanmıştır. 1951’den 1981’e kadar Afrika ve Asya’da rapor edilmiş ve 2007 yılında Pasifik okyanusundaki Yap adasının %73’ü virüs ile enfekte olmuştur. 2014’de Latin Amerika’da görülen virüs hızla yayılmaya başlamıştır.

6-Zika virüs PortoRiko’ya ulaşmış ve kuzeye doğru yol almaktadır. Amerika’da görülen vakaların tümü yolculuk yapmış vakalardır ve gezginler muhtemelen beraberlerinde enfekte sivrisinekleri getiremezler.

7-Böcek kovucular Zika virüsü engellemekte yardımcı olabilir. Zika salgınlarının görüldüğü yerlere giden turistlerin böcek kovucuları kullanması, uzun kollu giyecekler ve pantolon giymeleri zikadan korunmada etkili olacaktır.

8-Sivrisineklerin kontrolü Zika virüs yayılımını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Tuvalet, su birikintisi, havuz gibi yerlerde sivrisineklerin yaşamasını engellemek hastalık ile mücadelede önemlidir.

Bunu da Okuyun

covid-19 salgınında cep telefonu ve hijyen

COVID-19 SALGININDA HASTANELERDE CEP TELEFONU HİJYENİN ÖNEMİ NEDİR? NASIL SAĞLANIR?

Cep telefonları günümüzde hepimizin neredeyse ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.