MORİNGA OLEİFERA NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Moringa oleifera, hızlı büyüyen ve Güney Asya’ya özgü bir ağaçtır ve zamanımızda  tropik bölgelerde de yetişmeye başlamıştır. Yaprakları yüzyıllar boyunca geleneksel tıbbın bir parçası olarak kullanılmıştır.

Bu bitkinin farklı kısımları önemli mineralleri içerir ve ayrıca protein, vitaminler, beta-karoten, amino asitler ve çeşitli fenoller açısından oldukça zengindir. Moringa bitkisi zeatin, quercetin, beta-sitosterol, kafeoilkinik asit ve kaempferolün zengin ve nadir bir kombinasyonunu içerir.

Yüzyıllar boyunca ve dünyanın dört bir yanındaki birçok kültürde Moringa bitkisi  cilt enfeksiyonları, anemi, anksiyete, astım, katarakt, nefes darlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır(1).

Ayrıca antiinflamatuar, antispazmodik, anti ülser, anti epileptik, ateş düşürücü, kolesterol düşürücü, anti diyabetik özellikleri bulunmaktadır.

Kullanıldığı bölgelerde halk arasında inanılmaz şifa yetenekleri nedeniyle ‘mucize ağacı’ olarak adlandırılmıştır. 

100 Gram kuru Moringa yaprağı içeriğinde;

Havuçun 10 katı A vitamini

Portakalın 12 katı C vitamini

Sütün 17 katı kalsiyum

Muzun 15 katı potasyum

Ispanağın 25 katı demir

Yoğurtun 9 katı protein bulunur.

 

Moringa bitkisinin faydaları nelerdir?

Günümüze kadar Moringa bitkisi üzerine 1300’den fazla çalışma, makale ve rapor yayınlanmıştır. Bu çalışmalara göre Moringa oleifera bitkisinin deneysel olarak kanıtlanmış faydalarını aşağıda bulabilirsiniz:

1-Antibakteriyel etkisi:

Moringa yaprağı, tohumları ve köklerinin antimikrobiyal potansiyel taşıdığı gösterilmiştir. Singh ve arkadaşlarının 2012 yılında yaptıkları bir çalışmada Moringa yapraklarının bakteriler üzerinde (özellikle S.aureus ve E. faecalis) öldürücü etkiye sahip olduğu yapılan deneylerle gösterilmiştir.

2-Antioksidan etkisi:

Doğal olarak antioksidan etki gösteren maddeler dokulardaki oksidatif hasarı azaltan polifenol bileşiğini içerirler. Yapılan araştırmalarda Moringa oleifera ağacının yapraklarının yüksek miktarda polifenol içerdiği gösterilmiştir. (Sreelatha and Padma,2009; Verma et al., 2009)

3-Sindirim sistemi üzerine olan etkisi:

Gastrik ülserli hastalarda yapılan bir çalışmada Moringa yaprak ekstraktlarının mide asit salgısını azalttığı ve antiülser etkisi gösterdiği saptanmıştır. Karaciğer üzerinde koruyucuğu etkisi olduğu gösterilmiştir.

4-Kan şekeri ve diyabet hastalığı üzerine olan etkisi:

Diabetus mellitus (şeker hastalığı) kronik metabolik bir hastalıktır. Diyabetik hastalarda kronik hiperglisemi ve glikoz tolerans bozukluğu görülür. Moringa oleifera iyi bilinen farmakolojik özellikleri ile geleneksel diabetes mellitus tedavisinde kullanımıştır (Bhishagratna, 1991; Babu ve Chaudhuri, 2005).

Ajit ve arkadaşları 2003 yılında Moringa oleifera’nın hipoglisemik etkinliğini göstermişlerdir. Moringa oleifera yapraklarının hipoglisemik ve anti-hiperglisemik etkinliği insülin salgılanmasını arttıran muhtemelen içeriğinde bulunan terpenoidlerin varlığına bağlıdır (Tende et al., 2011)

5-Cilt üzerindeki etkisi:

Moringa, cildi çeşitli enfeksiyon türlerinden  koruyan doğal antibakteriyel, antifungal ve antiviral bileşikler içerir.

Moringa yağı, doğrudan bakteri öldürmek için kullanılmasının yanında kuruyan deriye karşı sıkıştırıcı bir ajan olarak uygulanır.

Düzenli olarak kullanıldığında doğal bir nem bariyeri özelliği kazandırarak cildi nemlendirir. Bakterileri öldürerek bozulmayı önlediği ve ayrıca hoş kokusu olduğu için gıda üretiminde ve parfümlerde kullanılan ortak bir bileşendir.

6-Kanser üzerine olan etkisi:

Budda ve arkadaşları tarafından yapılan yakın tarihli bir çalışmada (2011), Moringa oleifera’nın kansere karşı etkili olduğu gösterilmiştir.

Sharma ve arkadaşlarının 2012 yılında yaptıkları bir çalışmada, Moringa ekstraktlarının kansere karşı koruyucu etkisi olan glutatyon enzim aktivite kaybını tamir ettiği gösterilmiştir.

Birkaç farklı kanser türüne karşı  (akciğer, karaciğer, kolon ve neuroblastoma), Moringa oleifera kök ekstraktlarının kanserli hücreleri küçültme etkisine sahip olduğu gösterilmiştir (Shaban et al., 2012).

Sonuç olarak, sayısız vakada Moringa oleifera ağacının geniş bir tıbbi yelpazeye ve tedavi edici özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Etki mekanizması ve farmakolojik özellikleri üzerinde yapılacak ileri çalışmalar bu bitkiden insanların daha fazla şekilde faydalanma yolunu açacaktır. 

Kaynak: 1)Health benefits of Moringa oleifera. Ahmad Faizal Abdull Razis, Muhammad Din Ibrahim , Saie Brindha Kntayyi. Asian Pac J Cancer Prev, 15 (20), 8571-8576

Bunu da Okuyun

LİKOPEN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Likopen, domates, karpuz, papaya, kırmızı greyfurt ve guava gibi kırmızı renkli meyve ve sebzelerde bulunan ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.