Çocuklarda görme bozukluklarının birçok nedeni olabilir ve erken fark edilmesi genellikle çok kolay olmaz, bu yüzden anne ve babalar rutin olarak çocuklarının göz muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir. Bu sayede küçük göz problemlerinin daha da büyümeden önüne geçilmiş olacaktır.
Çocuklarda görülebilen göz problemleri şunlardır:
Şaşılık (Strabismus):
Çocukların %5’inde görülebilen şaşılık durumuna erken tanı koymak için ilk bir yaşta göz muayenesi önerilmektedir.
Göz tembelliği (Ambliyopi):
Çocuklarda en sık görülen göz problemidir. Bu durumda gözün biri diğerinden daha zayıftır. İyi gören göz belli bir dönem kapatılarak tembel olan gözün çalışması sağlanır. Erken tespit edilmesi önemlidir.
Bebeklerde göz yaşı kanalı tıkanıklığı:
ilk bir yaşta göz yaşı kanalı tıkanıklığına bağlı gözlerde sulanma, çapaklanma görülebilir. Genellikle kanal tıkanıklığı masaj yapılarak tedavi edilir.
Prematüre retinopatisi:
Bu problem prematüre bebeklerde görülür. Retina gözün en önemli parçalarından biridir. Gebeliğin 16. haftasında gelişmeye başlar ve gelişimini 36. haftada tamamlar. Bu yüzden erken doğan bebeklerde retina problemi görülebilir.
Retinoblastom:
Retinayı tutan bir kanser türüdür. Amerika’da her yıl 400 çocuk bu hastalıktan etkilenmektedir. Çoğu çocuk doğuştan bu hastalığa yakalandığı için erken tanı çok önemlidir.
Çocuklarda görme bozukluklarının belirtileri nelerdir?
Okuma ve yazmada zorluk çekme, gözleri sürekli kırpıştırma, başa belli bir pozisyon vererek ya da bir gözü kapatarak görmeye çalışma ve gözlerde sürekli sulanma, çapaklanma gibi şikayetlerin varlığında mutlaka çocuğunuzu bir göz doktoruna muayene ettirmelisiniz.