GÖZ TANSİYONU NEDİR?

Tıp dilinde oküler hipertansiyon olarak adlandırılan durum  göz içi basıncının normalden yüksek olması halidir.

Göz basıncı milimetre civa(mmHg) cinsinden ölçülür. Normal göz basıncı 10-21 mmHg aralığındadır. 21 mmHg’dan daha yüksek bir göz basıncı oküler hipertansiyon olarak adlandırılır.

Göz içindeki basınç, tonometre olarak adlandırılan bir alet kullanılarak ölçülür.

Yüksek göz tansiyonu(Oküler hipertansiyon) için şu kriterler gereklidir:

♦21  mmHg üstünde göz içi basıncı

♦Optik sinir normal olması

♦Görme alanı testinde glokom belirtilerinin olmaması

Herhangi bir oküler hastalık bulgusu olmaması

Oküler hipertansiyon tek başına bir hastalık olarak düşünülmemelidir. Bunun yerine, oküler hipertansiyon, glokom başlangıcı için daha yakından gözlemlenmesi gereken kişileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Artmış göz içi basıncı diğer göz koşullarından kaynaklanabilir. Bununla birlikte, oküler hipertansiyon, öncelikli olarak herhangi bir optik sinir hasarı veya görme kaybı olmaksızın artmış göz içi basıncını ifade eder.

Glokomda ise, artmış göz içi basıncı, optik sinir hasarı ve görme kaybı olduğunda ortaya çıkar.

GLOKOM HAKKINDA EN SIK SORULAN SORULAR

Oküler hipertansiyon neden olur?

Yüksek göz içi basıncı, oküler hipertansiyonlu kişilerde bir endişe kaynağıdır çünkü glokom için ana risk faktörlerinden biridir.

Göz içi yüksek basınç gözdeki sıvının üretiminde veya drenajındaki bir dengesizlikten kaynaklanır. Sıvıyı gözün içinden boşaltan kanallar düzgün çalışmaz ve daha fazla sıvı üretilmeklebirlikte iyi çalışmayan drenaj kanalları nedeniyle boşaltılamaz. Gözde artan sıvı miktarı sonucu göz içi basıncı yükselir.

Oküler hipertansiyon belirtileri nelerdir?

Oküler hipertansiyonlu çoğu kişide herhangi bir belirti görülmez. Bu nedenle, bir göz doktorunuzun yapacağı düzenli göz muayeneleri, yüksek basınçtan dolayı optik sinirde oluşacak herhangi bir hasarı önlemek için çok önemlidir.

Göz tansiyonu için hangi test ve muayeneler yapılır?

Göz doktorunuz, göz içi basıncını ölçmek ve erken primer açık açılı glokomu veya glokomun sekonder nedenlerini ayırt etmek için aşağıdaki şu testleri yapar: 

♦Nesneyi ne kadar iyi görebildiğinizi değerlendiren görme keskinliği muayenesi yapılır. Göz doktorunuz, göz diyagramını kullanarak odanın bir ucundaki harfleri okumanız suretiyle görme keskinliğini belirler.

♦Kornea, ön kamera, iris ve lensi içeren gözünüzün ön kısmı özel bir mikroskop kullanılarak incelenir.

♦Tonometre, göz içindeki basıncı ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Her iki göz için en az 2-3 kez ölçüm yapılır. Göz içi basıncı her insanda saatler içinde farklılık gösterebildiği için, ölçümler günün farklı zamanlarında yapılabilir. 3 mmHg veya daha fazla olan 2 göz arasındaki basınç farkı, glokoma işaret edebilir.

♦Optik sinirler hasar veya anormallikler açısından incelenir; optik sinirlerin yeterli bir şekilde incelenmesini sağlamak için pupillerin genişletilmesi gerekir. Optik sinirin ön yüzeyi olan fundus fotoğrafları, gelecekteki karşılaştırmalar için alınır.

♦Gonyoskopi, gözün drenaj açısını kontrol etmek için yapılır; Bunu yapmak için özel bir kontak lens göze yerleştirilir. Bu test açıların açık, daralmış veya kapalı olup olmadığını belirlemek ve yüksek göz içi basıncına neden olabilecek diğer koşulları ortadan kaldırmak için önemlidir.

Görme alanı testi, genellikle otomatik bir görme alanı makinesi kullanarak yapılır. Bu test, glokoma bağlı herhangi bir görme alanı kusurunu ayırt etmek için yapılır. 

Hasar riski düşükse, test yılda sadece bir kez yapılabilir. Hasar riski yüksekse, test her iki ayda bir yapılabilir.

Pakimetri ( kornea kalınlığı ölçümü) intraoküler basınç okumalarının doğruluğunu belirlemek için ultrason ile kontrol edilmesidir. Daha kalın bir kornea yanlışlıkla yüksek basınç okumaları verebilirken, daha ince bir kornea hatalı düşük basınç okumaları verebilir.

Oküler hipertansiyon nasıl tedavi edilir?

İlaç tedavisi:

İlaç tedavisinin amacı, glokoma bağlı görme kaybı oluşmadan basıncı azaltmaktır. Medikal tedavi, glokoma yakalanma riski en yüksek olduğuna inanılan insanlar  ve optik sinir hasarı bulgusu olanlar için başlatılır.

Bazı oftalmologlar (göz doktoru) 21 mm Hg’den daha yüksek göz içi basıncını topikal ilaçlarla tedavi etmektedir. Bazıları, optik sinir hasarı olmadığı sürece tıbbi tedavi vermemektedir. Çoğu göz doktoru, optik sinir hasarının yüksek olması nedeniyle göz içi basıncı 28-30 mmHg’den daha yüksek olduğu durumlarda tedavi etmektedirler.

Bulanık görme veya ağrı gibi belirtiler mevcutsa ve göz içi basıncınız arttıysa ve göz doktorunuz tıbbi tedaviye başlayacaktır.

Göz tansiyonu için kullanılan başlıca ilaçlar şunlardır:

♦Acular göz damlası

♦Cebedex göz damlası

♦Eifel göz damlası

♦Lumigan göz damlası

♦Pallada göz damlası

♦Tıdomıx göz damlası

♦Zaditen göz damlası

Cerrahi tedavi:

Lazer ve cerrahi tedavi oküler hipertansiyonu tedavi etmek için genellikle kullanılmamaktadır, çünkü bu terapilerle ilişkili riskler, göz hipertansiyonuna bağlı glokomatöz hasar gelişme riskinden daha yüksektir.

Bununla birlikte, göz ilaçlarına tolere edemiyorsanız, lazer cerrahisi bir seçenek olabilir ve bu tedaviyi göz doktorunuza danışmalısınız.

GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN FAYDALI BESİNLER

Bunu da Okuyun

GÖZ KURULUĞU DOĞAL YOLLARLA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Göz kuruluğu gözle ilgili yaşanan en sık şikayetlerden birisidir. Çoğunlukla göz yaşı yoğunluğunun doğru miktarda ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.