Normal bir göz küresi yuvarlak bir top şeklindedir. Işık bu kürenin içine girer ve eşit olarak kırılır, bu da net görmemizi sağlar.
Fakat göz küresi bir kaşığın arkası gibi şekillenirse, ışık bir yöne doğru daha fazla kırılır. Bu da, bir nesnenin sadece bir kısmına odaklanıldığı anlamına gelir. Uzaktaki nesneler bulanık ve dalgalı görülür.
Astigmatizm, korneanın (gözün irisini ve gözbebeğini örten berrak, yuvarlak kubbe ) eğriliğidir.
NORMAL GÖZ: Normal bir gözde kornea ve lens görüntüyü retina üzerinde odaklar. (şekil 1- 2)


ASTİGMATLI GÖZ: Astigmatta, görüntüler retinanın önüne ve ötesine odaklanarak hem uzak hem de uzak nesnelerin bulanık görünmesine neden olur.
Astigmatizm neden olur?
Astigmatizm çoğunlukla doğuştan olur. Tam nedeni bilinmemektedir. Düşük ışıkta okuduğunuzda veya TV’ye çok yakın oturduğunuzda astigmat olabileceğiniz söylenir fakat bu doğru değildir.
Astigmatizm belirtileri nelerdir?
Astigmatizmanın en sık görülen semptomu bulanık veya çift görmedir.
Düşük düzeyde bozukluklarda her hangi bir şikayetinizin olmayabilir.
Görme sorunları olan çocuklar görüşlerinin bulanık olduğunu fark edemezler. Bu yüzden çocukların düzenli görüş kontrollerinin yapılması gerekir.
Belli başlı astigmat belirtileri şunlardır:
♦Bulanık görme, okuma zorluğu
♦Çift görme
♦Hem yakın hem de uzağı görme zorluğu
Astigmatizm tanısı nasıl konur?
Tanı, göz doktorunuzun yapacağı muayene sonrası konur.
Astigmatizm nasıl tedavi edilir?
Belli bir dereceye kadar ve eğer şikayetiniz yoksa tedaviye gerek yoktur. Tedavide gözlük, kontakt lens kullanılır veya ameliyatla astigmatizm düzeltebilir.
Cerrahi tedavi: LASİK ameliyatı ile kornea yeniden şekillendirir, böylece ışınlar daha iyi odaklanır ve net görme sağlanır.