ÇOCUKLARDA LÖSEMİNİN 7 ÖNEMLİ BULGUSU

losemiLösemi kan hücrelerinin kanseridir. Kan hücreleri ve trombositler kemik iliğinde üretilirler. Lösemide

beyaz küreler olgunlaşamaz. Olgunlaşamamış bu akyuvarlar çoğalmaya devam eder ve sağlıklı hücreleri devre dışı bırakırlar.
Lösemi belirtileri çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Genelde yavaş gelişim gösterir fakat akut lösemide birden ortaya çıkabilir. Bazı belirtiler sık görülen çocuk hastalıkları ile karışabilir.
Aşağıda lösemide görülen 7 önemli belirtiden bahsedeceğiz fakat bu belirtilerden birinin ya da birkaçının çocuğunuzda görülmesi onun lösemi olduğu anlamına gelmez.
1-Kanama ve Kaşıntı:
Lösemili bir çocuk normalde beklenenden daha küçük bir travmada veya çarpmada kanama geçirebilir. Burun kanaması daha kolay ve sık olabilir. Ayrıca kaşıntıları olabilir ve küçük kan damarlarının kanaması sonucu peteşiler görülebilir.
2-Karın Ağrısı:
Karaciğer, dalak ve böbreklerde büyümeye bağlı karın ağrısı görülebilir. İleri derecede iştahsızlık olabilir, kilo kaybı yaygındır.
3-Nefes Darlığı (Dispne):
Lösemi hücrelerinin timusta birikmesi nefes alma zorluğuna yol açabilir, ayrıca lenf nodlarının şişmesi de nefes darlığına yol açabilir. Öksürük ve hırıltılı soluma görülebilir.
4-Sık Enfeksiyon Geçirme:
Beyaz küre hücrelerinin görevi enfeksiyonlara karşı savaşmaktır fakat hücrelerin olgunlaşmaması bu görevlerini yapmalarını engeller. Bu yüzden lösemili bir çocukta sık olarak viral ve bakteriyel enfeksiyonlar görülebilir.Öksürük, ateş, burun akıntısı sık olarak görülür. Antibiyotik ve diğer tedavilerle çoğu zaman düzelme görülmez.
5-Lenf Bezlerinde Şişme:
Lenf bezleri kanı süzer ama lösemi hücreleri lenf bezlerinde birikir. Koltukaltında, boyunda ve kasıktaki lenf bezlerinde şişme meydana gelir.
6-Eklem ve Kemik Ağrısı:
Kan hücreleri daha önce belirttiğimiz gibi kemik iliğinde üretilir. Lösemi durumunda kan hücrelerinin üretimi hızlanır ve hücrelerin birikmesine yol açar. Bu durum kemiklerde ve eklemlerde ağrıya neden olur.
7-Kansızlık (Anemi):
Kırmızı küreler hücrelere oksijen taşır. Hücrelerin aşırı yoğunluğu kırmızı kürelerin yeterli sayıda üretilmesini engeller ve sonuçta yorgunluk, halsizlik, sık nefes alma ve soluk bir cilt rengi görülür.

Bu belirtilerin çocuğunuzda görülmesi muhakkak çocuğunuzun lösemi olduğu anlamına gelmez. Löseminin birçok türü vardır ve birçok etken hastalığın gidişatını etkiler. Önemli olan erken tanı ve etkili, doğru tedavinin uygulanmasıdır. Buna benzer belirtiler gördüğünüzde hemen çocuk doktorunuza müracaat etmeniz gereklidir.

Bunu da Okuyun

DİSLEKSİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Disleksi, okuma, yazma ve heceleme sorunlara neden olabilen yaygın bir öğrenme zorluğudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.