Vajinal akıntı, kadın üreme sisteminin adeta bir temizleyici fonsiyonudur. Vajen ve serviksteki bezlerin üretmiş olduğu sıvılarla
ölü hücreler ve bakteriler dışarıya atılır. Bu sayede vajen enfeksiyonlardan korunmaya çalışılır. Çoğu zaman vajinal akıntı normal olarak kabul edilir.
Vajinal akıntı ne zaman anormal olarak kabul edilmelidir?
Eğer vajinal akıntı kahverengi ya da kanlı ise düzensiz adet, servikal veya endometrial kanser bunun nedeni olabilir. Sarı yoğun bir akıntı varsa gonore, kötü koku ile birlikte sarı, yeşilimsi akıntı mevcutsa trichomonas, beyaz, kalın peynirimsi bir akıntı ise mantar enfeksiyonunu düşündürmelidir.
İşte aşağıda anormal vajinal akıntı nedeni olan 15 durum:
1-Vajinal mantar enfeksiyonu:
Kandidiazis olarak da adlandırılan Candida mantarlarının yol açtığı fungal enfeksiyonlar kadınlarda yoğun olarak kaşıntı, yanma, kızarıklık, ilişki sırasında ağrı ve akıntıya neden olabilir.
2-Vulvovajinit:
Vulvovajinit vulva ve vajenin sık olarak görülen enfeksiyon halidir. Belirtileri arasında kaşıntı, idrar yaparken rahatsızlık hissi ve anormal akıntı görülebilir.
3-Postmenopozal atrofik vajinit:
Postmenopozal atrofik vajinit normalde menopozdan sonra ortaya çıkar. Cinsel ilişki sırasında ağrıya ve artmış vajinal enfeksiyonlara dolayısıyla akıntıya neden olabilir.
4-Klamidya enfeksiyonu:
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan Klamidya enfeksiyonunun erken evrelerinde her hangi bir belirti görülmeyebilir. İleri evrelerde vajinal akıntı (sarı ve yeşil olabilir), idrar yaparken yanma, ağrı gibi şikayetler görülebilir.
5-Üretrit:
Üretrit, idrarı mesaneden üretraya taşıyan tüplerde meydana gelen enfeksiyondur. Beraberinde idrar yaparken ağrı, yanma ve enfeksiyona bağlı akıntı görülebilir.
6-Pelvik inflamatuvar hastalık:
Pelvik inflamatuvar hastalık kadınlarda üreme organlarında olan enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan bakteriler pelvik inflamatuvar hastalığa neden olabilir. Karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, ateş , düzensiz adet, artmış ve kötü kokulu akıntı görülebilir.
7-Servisit:
Serviks (rahim ağzı) enfeksiyonuna servisit denir. Anormal vajinal kanama, kokulu olabilen, ısrarlı beyaz veya gri renkte akıntı, vajinal ağrı gibi belirtiler görülebilir.
8-Gonore:
Gonore cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Neisseria gonorrhoeae bakterisi etkendir. Şikayetler arasında kremsi yeşil renkte bir akıntı, idrar yaparken yanma, ağrı, sık idrara çıkma isteği ve ateş görülebilir.
9-Gebelik:
Bazı gebelerde gebeliğin ikinci döneminde vajinal akıntı görülebilir. Gebelik ilerledikçe vajinal akıntıda artış görülebilir. Bu akıntı yumurta akı kıvamında veya süt kıvamında hafif kokulu olabilir. Bu tamamen normal bir akıntıdır.
10-Trichomonas enfeksiyonu:
Trichomonas Trichomonas vaginalis adlı protozoanın neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Beyaz, gri, sarı veya yeşil olabilen kötü kokulu akıntı görülebilir.
11-Papillomavirus enfeksiyonu:
Cinsel yolla bulaşan bir virüs enfeksiyonudur. Enfeksiyon etkeni human papilloma virüstür. Genital siğiller dışında herhangi bir belirti görülmeyebilir. Nadir de olsa vajinal akıntı görülebilir.
12-Servikal kanser:
Servikal kanser (rahim ağzı) kanseri Pap Smear testi bulunmadan önce ölüm nedenleri arasında üst sıralardaydı. Bu testin uygulamaya girmesinden sonra serviks kanseri gelişmeden önce serviksteki değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmak mümkün hale geldi. Serviksteki değişikliklere bağlı olarak da akıntı şikayetleri görülebilir.
13-Dış gebelik:
Dış gebelik, gebeliğin rahim dışında oluşmasıdır. Ağrı şikayetlerinin yanında vajinal lekelenme ya da kanama şikayetleri mevcut olabilir.
14-Endometrial kanser:
Endometrial kanser rahim kanseridir. En sık belirtisi anormal vajinal lekelenme veya kanamadır.
15-Aktinomikoz:
Actinomyces bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur ve vajinal akıntı nedeni olabilir.