MRSA, metisilin dirençli Staphylococcus aureus anlamına gelir. Bir çok antibiyotiğe dirençli olan stafilokok bakterisini tanımlamak için kullanılır.
Stafilokok bakterisi mikroskop altında mor renkli (Gram boyası ile) üzüm salkımı şeklinde görünen bakterilerdir.
Toplum içinde en çok cilt enfeksiyonlarına neden olur. Bazı durumlarda akciğer enfeksiyon etkeni olarak da saptanmıştır. Tedavi edilmeyen MRSA enfeksiyonları sepsise neden olur ve bu durum hayatı tehdit eder.
MRSA enfeksiyonunun neden olduğu cilt enfeksiyonları örneklerini aşağıda görebilirsiniz.
Fotoğraf kaynağı: Public Health Image Library (PHIL)
MRSA esas olarak hastanelerde pnömoni, cerrahi yara enfeksiyonları ve dolaşım sistemi enfeksiyonları gibi ciddi problemlere neden olurlar.
MRSA aynı zamanda cildin derin tabakalarının ve altındaki dokuların enfeksiyonu olan selülite yol açabilir. Selülit birkaç saat içinde hızla yayılabilir. Cilt, güneş yanığı gibi pembe veya kırmızı görünür; sıcak, hassas ve şişkin olabilir.
Kimler risk altındadır ve MRSA toplumda nasıl yayılır?
Enfekte bir yara ile temas veya enfekte cilde temas etmiş havlu, jilet gibi kişisel nesnelerin paylaşılması sonucu MRSA bakterisinin vücudunuza girmesine neden olabilir. MRSA enfeksiyon riski kalabalık, cilt-cilde temas edilen ve ortak donanım veya sarf malzemesi kullanılan yerlerde artar. Sporcular, kreş ve okul öğrencileri, kışlada askeri personel ve yakın zamanda yatarak tıbbi bakım almış olanlar da yüksek risk altındadır.
MRSA ne kadar yaygındır?
Çalışmalar 3 kişiden birinin burnunda stafilokok bakterisini taşıdığını ve bu kişilerin her hangi bir hastalık olmadan yaşadığını göstermiştir. 1000 kişiden 2 kişi MRSA bakterisi taşıyıcısıdır fakat toplumda cilt enfeksiyonlarının ne kadarının MRSA kaynaklı olduğuna dair bir rakam mevcut değildir.
MRSA nasıl önlenir?
MRSA enfeksiyonu riskini azaltmak ve önlemek için yapmanız gerekenler:
-El ve vücut hijyeninize dikkat edin. Sık sık ellerinizi yıkayın.
-İyileşene kadar kesik, sıyrık ve yaraları temiz ve kapalı tutun.
-Havlu ve jilet gibi kişisel nesneleri paylaşmaktan kaçının.
-Eğer bir enfeksiyonunuzun olabileceğini düşünüyorsanız bakım önleminizi erken alın.
MRSA belirtileri nelerdir?
MRSA dahil olmak üzere çoğu stafilokok deri enfeksiyonu, cilt üzerinde bir şişlik veya enfekte bir alan olarak görünür. Bunun dışında görülen belirtiler şunlardır:
–Kızarıklık
-Şişlik
-Ağrı
-Dokununca sıcaklık hissi
-İrin varlığı
-Beraberinde ateşin eşlik etmesi
Cilt enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız?
1-MRSA dahil herhangi bir stafilokok enfeksiyonu olup olmadığını cildinize bakarak söyleyemezsiniz.
2-Eğer bir enfeksiyon var ise, doktorunuza başvurun. Enfeksiyonlara erken tanı konması ve müdahale edilmesi enfeksiyonunun ciddileşmesini engeller.
3-Enfeksiyonu kendiniz tedavi etmeye çalışmayın.
4-Bir doktor, hemşire veya sağlık kuruluşu tarafından görülene kadar temiz, kuru bandaj ile yarayı kapatarak olası enfeksiyonları engelleyin.