BÖBREKLERİNİZE ZARARLI OLABİLECEK 10 ŞEY

Böbreklerimiz fasulyeye benzer yapıda, yumruk büyüklüğünde karın boşluğunun arka kısmında bulunan organlarımızdır.

BÖBREKLER NASIL ÇALIŞIR?

Böbrekler vücudumuz için çok önemli görevleri olan ve iyi çalışmadığında hayati sorunların ortaya çıkabileceği organlarımızıdır.

10 maddede aşağıda böbreklerimize zararlı olabilecek şeyleri bulabilirsiniz:

1-Çok fazla protein:

Sağlıklı bir diyet için protein gereklidir. Fakat böbrekleriniz normal olarak çalışmıyorsa, çok fazla proteinli gıdalar almak böbrekleriniz için zararlı olabilir. Farklı tipte proteinlerden küçük miktarlarda tüketmeniz sağlığınız için gereklidir. Yumurta, balık, fasulye ve fındık iyi protein kaynaklarıdır.

2-Tuz:

Fazla miktarda alınan tuz tansiyonu artırabilir ve böbrek hasarını hızlandırabilir. Ayrıca, bulantı, şiddetli ağrıya neden olabilen böbrek taşlarına da neden olabilir.

Hangi tür tuzu tercih etmeliyiz?

3-Sigara:

Sigara, böbrek hastalığının önde gelen iki nedeni yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet hastalığının tedavisini güçleştirir ve böbreklere kan akışını yavaşlatır, zaten böbrek hastalığı olan insanlarda böbrek problemlerine neden olabilir.

SİGARAYI BIRAKTIĞINIZDA VÜCUDUNUZDA OLUŞACAK DEĞİŞİKLİKLER

4-Alkol:

Fazla miktarda alkol kullananlar böbrek hastalığı riskini iki katına çıkarırlar. Ayrıca kısa bir süre içinde çok fazla miktarda alkol alımı akut böbrek hasarına neden olabilir.

5-Susuz kalmak:

Böbreklerinizin düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır. Yeterli almamak böbrek hasarına neden olabilir. İdrar renginizin açık sarı veya beyaz olması yeterli su içtiğinizin göstergesidir.

6-Ağrı kesiciler:

Düzenli olarak fazla miktarda alınan asetaminofen, aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar böbreklere zarar verebilir fakat bu ağrı kesici ilaçları hiç kullanmamanız gerektiği anlamına gelmez. Gerektiği dozda gerekli zamanda doktorunuzun tavsiyesine göre kullanmalısınız.

AĞRI KESİCİ KULLANMADAN ÖNCE KENDİNİZE SORMANIZ GEREKEN 3 SORU

7-Ağır egzersiz:

Uzun süre ağır egzersiz yapmak, hasarlı kas dokusunun çok hızlı bir şekilde parçalandığı bir durum olan rabdomiyolize neden olabilir. Bu durum, kanınıza böbreklerinize zarar verebilecek maddelerin salınmasına neden olabilir. Bu yüzden birden ağır tempoda spor yapmayın ve yavaş yavaş egzersizlerinizi yoğunlaştırın.

8-Vücut geliştirici steroidler:

Vücut geliştirmek için kullanılan anabolik steroidler erkeklik hormonu testosteron gibi çalışırlar, fazla miktarda alınan bu maddeler böbrekler için zararlıdır. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde de şişliklere yol açabilir, kanda protein kaybına ve yüksek kolesterole neden olabilir.

9-Mide yanması için kullanılan ilaçlar:

Mide asidini azaltan proton pompa inhibitörleri adı verilen ilaçlar, uzun süre kullandığınız takdirde böbreklerde şişmeye neden olabilir. Bazı çalışmalar, fazla miktarda bu ilaçları kullanmanın uzun vadede böbrek hastalığına yakalanma olasılığını arttırabildiğini göstermektedir.

10-Streptokok enfeksiyonu:

A grubu beta hemolitik streptokok bakterisinin neden olduğu boğaz enfeksiyonu tedavi edilmezse böbrekleri tutarak glomerülonefrit denen böbrek iltihabına neden olabilir.

BETA MİKROBU NEDİR?

 

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.