ÇOCUKLARDA GENİZ ETİ (ADENOİD) NEDEN OLUR?

 

adenoid2Geniz burun boşluğunun arkasında bulunan alandır. Bu alanda dışarıdan gelen mikropların öldürülmesini sağlayan ve aynı zamanda bağışıklık sistemi organı olan geniz eti bulunur. Halk arasında geniz eti denilen bu organa adenoid denir. Adenoidler aynen lenf nodları gibi bağışıklığı sağlayan organlardır.

Doğumla birlikte çocukluk çağında herkeste olan geniz eti yaş ilerledikçe küçülmeye başlar ve yetişkinlerin çoğunda kaybolur.

Geniz eti neden büyür?

Bazı çocuklarda alerjiye,  sık sık ve tekrarlayıcı şekilde enfeksiyon geçirmeye ve anne babanın çocuğun yanında sigara içmesine bağlı olarak bu bağışıklıktan sorumlu yapılar büyüyebilir.

Geniz eti büyümesinin belirtileri nelerdir?

-Çocuklarda horlama ve öksürme

Geniz etinin büyümesi burun tıkanıklığına neden olduğu ve bu da burundan nefes almayı zorlaştırdığı için çocuk ağızdan nefes almak zorunda kalır. Burnundan nefes alamayan çocuk daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmeye adaydır çünkü ağızda mikropları filtre eden yapılar yoktur. Ayrıca çocukta üst solunum yolları daraldığı için horlama ve uyku apneleri denilen uykuda nefesin kesilmesi gibi ciddi belirtiler görülebilir.

-Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu 

-Kulak enfeksiyonları

-Boyunda lenf bezlerinin şişmesi

-Nefes almadaki zorluklara bağlı uyku bozuklukları görülebilir.

Geniz eti büyümesinin zararları nedir? 

-Çocuğun gelişmesini etkileyebilir. Kaliteli uyku çocuğun gelişimi için çok önemlidir. İyi uyuyamayan çocuğun gelişimi etkilenir. Ayrıca sürekli ağzından nefes alan çocuk daha sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına, kulak ve sinüs enfeksiyonlarına yakalanır.

-Çocukların sürekli ağızdan nefes alması  geniz eti yüzü denilen bir yüz şeklinin gelişmesine neden olabilir. Bu görünüm alt çenenin daha geride olduğu üst dişlerin daha öne çıktığı dişlek bir görünümdür.

-Düzgün uykusunu alamayan çocuk kendisini yorgun hisseder ve bu okulda öğrenme kapasitesini etkiler.

Geniz eti ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?

-Geniz eti üst solunum yollarını tıkıyorsa, çocuk ağzı açık uyuyor ve horluyorsa

-Geniz eti çene yapısını bozuyorsa

-Sık sık geniz eti enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu geçiriliyorsa

-Düzelmeyen sinüzit mevcutsa

-Ağız kokusuna neden oluyorsa geniz eti ameliyatla alınır.

Geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) nasıl yapılır?

Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve çocuk yaklaşık 20-30 dakika uyku halinde kalır. Ameliyat ağız içinden, deride herhangi bir kesi yapılmadan yapılır. Yaklaşık 10 dakika sürer ve çocuk aynı gün taburcu edilir. Çocuklar ertesi gün normal yaşantılarına devam ederler fakat enfeksiyona yakalanma risklerini azaltmak için 5-7 gün okula gitmemelerinde fayda vardır.

Bunu da Okuyun

DİSLEKSİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Disleksi, okuma, yazma ve heceleme sorunlara neden olabilen yaygın bir öğrenme zorluğudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.