Glokom halk arasında göz tansiyonu olarak adlandırılan ve göz içi basıncının yüksek olması nedeniyle göz sinirinin (optik sinir) zarar görmesi durumudur. Optik sinir çok önemli bir göreve sahiptir. Gözden beyine sinyaller gönderir ve onları görebileceğimiz bir görüntüye dönüştürür. Optik sinir doğru çalışmadığında, görmeyle ilgili problemler yaşanmaya başlar.
Gözler, içindeki dokuları besleyen bir sıvı oluşturur. Normalde sıvı drenaj açısı adı verilen bir kanaldan akar. Glokom varlığında bu kanallar iyi çalışamaz ve sıvı birikmeye başlar . Gözün içinde basınç oluşturur. Buna rağmen glokomda çoğu zaman bu açı açıktır.
İşte aşağıda glokomla ilgili olarak aklınıza takılabilecek sorular:
1-Glokom körlüğe neden olur mu?
Glokom en sık körlüğe neden olan hastalıklardan biridir fakat tedavinizi düzenli olarak yapar ve kontrollerinizi aksatmazsanız kör olma ihtimaliniz düşüktür.
2-Ailede glokomlu varsa bende de glokom olur mu?
Mutlaka olacağınız anlamına gelmez fakat riskiniz artmıştır. Glokom riskini arttıran diğer faktörler şunlardır:
-50 yaş üstü olmak
-Diyabetli olmak
-Miyop olmak
-Yüksek tansiyon hastası olmak
-Steroid tedavisi almak
-İnce kornea tabakası olanlar
3-Glokomun tedavisi var mı?
Glokom tedavisinde kullanılan çeşitli göz damlaları ve ağızdan kullanılan ilaçlar mevcuttur. İlaç tedavisinin 2 mekanizması vardır. Birisi göz içinde üretilen sıvıyı azaltarak, diğeri de sıvının gözün dışına akışını arttırarak tansiyonu düşürmektir. İlaç tedavisinin faydalı olmadığı bazı hastalarda cerrahi tedavi uygulanır.
4-Glokomum var. Lens kullanabilir miyim?
Lens kullanıp kullanamayacağınız doktorunuzun uygulayacağı tedaviye bağlıdır. Göz damlalarıyla tedavide lens takmaya devam edebilirsiniz, eğer doktorunuz cerrahi tedavi uygulamaya karar verdiyse lens kullanamayabilirsiniz.
5-Glokomu önlemek için herhangi bir yol var mı?
Glokomu önleyecek herhangi bir yöntem yoktur fakat erken tedavi ile gelişimini yavaşlatmak mümkündür. Glokomu erken teşhis ederek ve ilaç tedavisi ile kontrol altına almak mümkündür.