Göz kuruluğu gözle ilgili yaşanan en sık şikayetlerden birisidir. Çoğunlukla göz yaşı yoğunluğunun doğru miktarda ve yeterli olmamasından veya çok çabuk buharlaşmasından dolayı oluşur. Çoğu durumda kuru göz sendromu başarıyla tedavi edilebilir. Bununla birlikte nedene ve ciddiyetine bağlı olarak tamamen iyileştirilemeyen durumlar da olabilir.
Kuru göz belirti ve semptomları nelerdir?
•Gözde yanma
•Göz kapaklarında ağırlık
•Göz yorgunluğu
•Gözde kızarıklık ve ağrı
•Bulanık görme
•Kontakt lens takarken ağrı
•Gözde yapışıklık veya batma hissi
Göz kuruluğunun nedenleri nelerdir?
Göz kuruluğunun meydana gelmesi tek bir nedene bağlı değildir ancak en yaygın nedenlerden biri gözyaşı akış sisteminde dengesizliktir. Bu da çoğunlukla ortam havasının kuru, sigara dumanlı ve rüzgarlı olmasına bağlıdır.
Diğer yaygın göz kuruması nedenleri şunlardır:
•Kontak lens kullanma
•Kadınlarda menopoz veya gebelik dahil hormonal değişiklikler
•Diyabet, tiroid rahatsızlıkları ve vitamin A eksikliği gibi tıbbi durumlar
•Antihistaminik, doğum kontrol hapları ve anti-depresanlar gibi belirli ilaçlar
•Bilgisayar, telefon, televizyon ekranlara çok uzun süre bakmak
•Nadiren lazer göz ameliyatı
Kuru göz oldukça rahatsız edici bir durum olabilir, bundan kurtulmanın veya şikayetlerinizi azaltmanın doğal yolları mevcuttur.
İşte aşağıda göz kuruluğunu azaltmanın ve şikayetlerinizden kurtulmanın 9 yolu:
1-Bol su için
Göz kuruluğu az su içtiğinizin bir göstergesi olabilir. Bol miktarda su içmek gözlerinizin etrafındaki mukus zarlarının nemli tutulmasına yardımcı olur.
2-Göz kapaklarınızı yıkayın
Göz kuruluğu kadınlarda daha sık görülür. Kullanılan makyaj malzemelerinin temizlenmesi kirpiklerin çevresindeki biriken maddelerin uzaklaşmasını ve göz kuruluğu şikayetlerinizin azalmasını sağlar.
3-Gözlerinize ılık masaj yapın
Ilık bir suya batırılmış temiz bir ped veya bezle gözlerin üstüne yapılan 10 dakikalık masaj aynı zamanda göz kapaklarında bulunan bezlerdeki yağların serbest kalmasına ve göz yaşı kalitesinin iyileşmesine yardımcı olabilir.
4-Güneş gözlüğü kullanın
Sıcak, kuru bir iklimde yaşıyorsanız güneş gözlüğü şikayetlerinizi azaltmaya yardımcı olabilir. UV ışınları bloke eden, kenarları kapalı, koyu renkli güneş gözlüklerini tercih etmeniz göz yaşı buharlaşmasını yavaşlamasını sağlayacaktır.
5-Omega3 açısından zengin beslenin
Diyetinizde özellikle omega-3 yağ asitlerini yeterli miktarda bulunmaması kuru göz sendromuna önemli katkı sağlayabilir. Omega-3 gözyaşı üretimini teşvik etmeye ve daha kaliteli gözyaşı üretmeye yardımcı olur.
Şikayetlerinizi azaltmak için diyetinize omega 3 yağ asitleri içeren yiyecekleri ekleyin. Balık yağı, yer fıstığı, chia tohumu, susam tohumu, badem ve ceviz bunlardan bazılarıdır . Ayrıca omega-3 takviyeleri de alabilirsin.
Chia tohumu nedir? Faydaları nelerdir?
6-Bulunduğunuz ortamı nemlendirin
Evinizdeki havanın kuru olması sinüs dokusununu ve gözlerinizin kurumasına neden olacaktır. Bir nemlendirici kullanarak havanın nemlendirilmesi gözyaşlarınızın daha yavaş buharlaşmasına neden olacaktır. Özellikle kış aylarında bu durum özellikle önemlidir.
7-Uzun süre ekranlara bakmayın
Kornea uzmanları ekranların önünde harcanan zaman yüzünden kuru göz şikayeti olanların arttığını bildirmektedir.
Bununla birlikte, kuru gözleri tedavi etmek bilgisayarınızın konumunda yapılacak birkaç değişiklikle mümkün olabilir. Örneğin bilgisayarınızı gereksiz parlama ve ışıktan kurtarmak için pencere önünden kaldırabilirsiniz. Monitörünüzün yüksekliğini ekranın ortası yatay görüş alanınızın 10 cm kadar altına gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Ekran ayarlarını ve parlaklığını çevrenizin parlaklığına uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
8-Sigarayı bırakın
Sigara dumanı gözleri tahriş eder, özellikle pasif içicilerde ve kontakt lens kullananlarda kuru gözü kötüleştirir. Ayrıca sigara içen insanların göz kuruması oranı neredeyse iki kat daha yüksektir.
9-Uykusuz kalmayın
Uykusuzluk gözlerin kurumasına neden olabilir. Gözlerinizin de tıpkı vücudunuz gibi 7-8 saat uykuya ihtiyacı vardır, bu yüzden gözlerinizi dinlendirmeniz göz sağlığınız için gereklidir.