KALP YETMEZLİĞİNDE KULLANILAN İLAÇLAR NELERDİR?

Kalp yetmezliği tedavisi hastalığın belirti ve bulgularına göre çeşitli ilaç kombinasyonları ile yapılır.

Aşağıda kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaçların listesini ve özelliklerini bulabilirsiniz.

 

 

1-Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri: 

ACE inhibitörleri, kan basıncını düşürmek, kan akışını geliştirmek ve kalp üzerindeki iş yükünü azaltmak için kullanılan, kan damarlarını genişleten(vazodilatatör) bir ilaç olan bir türüdür.

Bu ilaçlara örnek olarak;

Enalapril (Vasotec),

Lisinopril (Zestril)

Captopril (Capoten)

Fosinopril (Monopril)

Lisinopril (Prinivil, Zestril)

Perindopril (Aceon)

Quinapril (Accupril)

Ramipril (Altace)

Trandolapril (Mavik) verilebilir.

ACE inhibitörleri, advers reaksiyona neden olabilecekleri için aşağıdaki ilaçlarla birlikte alınmamalıdır: Tiyazid diüretikleri kan basıncında ek bir düşüşe neden olabilir. Triamteren (Dyrenium), eplerenon (Inspra) ve spironolakton (Aldakton) gibi potasyum tutucu diüretikler kandaki potasyum birikimine neden olabilir. Bu, anormal kalp ritimlerine neden olabilir. İbuprofen, aspirin ve naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) sodyum ve su tutulmasına neden olabilir. Bu, ACE inhibitörünün tansiyon üzerindeki etkisini azaltabilir.

 2-Anjiyotensin II reseptör bloke edicileri: 

Losartan (Cozaar) ve valsartan (Diovan) içeren bu ilaçlar, ACE inhibitörleri ile aynı avantajların çoğuna sahiptir. ACE inhibitörlerine tolere edemeyen insanlar için alternatif olabilirler.

3-Beta blokerler: 

Bu ilaç sınıfı sadece kalp atış hızınızı yavaşlatmaz aynı zamanda kan basıncını  da düşürür. Sistolik kalp yetmezliğiniz varsa kalbin hasarını sınırlar veya tersine çevirir. Bu ilaçlar, anormal kalp atış hızı riskini azaltır. Beta blokerler, kalp yetmezliğinin belirtilerini ve semptomlarını azaltabilir, kalp işlevini iyileştirebilir ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.

Beta blokerlere örnek olarak aşağıdaki ilaçlar verilebilir:

Acebutolol (Sectral)

Atenolol (Tenormin)

Bisoprolol (Zebeta)

Carteolol (Cartrol)

Esmolol (Brevibloc)

Metoprolol (Lopressor)

Nadolol (Corgard)

Nebivolol (Bystolic)

Propranolol (Inderal LA)

4-Diüretikler: 

İdrar söktürücü olarak da adlandırılan diüretikler, vücutta sıvı toplamasını engeller ve daha sık idrara çıkmanızı  sağlar. Furozemid (Lasix) gibi diüretikler akciğerlerdeki sıvıyı da azaltır ve nefes almayı kolaylaştırır. Diüretikler vücudun potasyum ve magnezyum kaybetmesini sağladığı için doktorunuz ayrıca bu minerallerin takviyelerini reçete edebilir. Bir diüretik kullanıyorsanız, doktorunuzun muhtemelen kanınızdaki potasyum ve magnezyum düzeylerini düzenli kan testleri ile izlemesi gerekebilir.

Diüretiklere örnek olarak aşağıdaki ilaçlar verilebilir:
Furosemide (Lasix)

Bumetanid (Bumex)

Torsemid (Demadex)

Klorotiazid (Diuril)

Hidroklorotiyazid(Esidrix, Hydrodiuril)

Indapamid (Lozol)

Metolazon (Zaroxolyn)

Triamteren (Drenyum)

 5-Aldosteron antagonistleri

Bu ilaçlar arasında spironolakton (Aldakton) ve eplerenon (Inspra) bulunur. Bunlar, ciddi sistolik kalp yetmezliği olan hastalarda kullanılan potasyum tutucu diüretiklerdir. Diğer bazı diüretiklerden farklı olarak, spironolakton ve eplerenon kandaki potasyum seviyesini yükseltebilir. Bu yüzden kan potasyum düzeylerinizi kontrol altında tutmanız ve potasyum açısından yüksek olan yiyecek alımına dikkat etmeniz gerekebilir.

Kalp yetmezliğinin 11 belirtisi nedir?

KALP YETMEZLİĞİNİN 11 BELİRTİSİ

 

Bunu da Okuyun

PROZAC NEDİR? NE AMAÇLA KULLANILIR?

Fluoksetin (Prozac/Prozak), depresyon, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, yeme bozukluğu (bulimia) ve adet öncesi sendromun ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.