Elisa testi nedir?
ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) peptid, protein, antikor ve hormonları saptamaya ve miktarını ölçmeye yarayan testlerdir.
Bir başka deyişle Elisa, antikoru enzimle işaretleme yöntemidir. Peroksidaz, alkalin fosfotaz ve beta galaktozidaz gibi enzimler spesifik substratları renkli ürünlere dönüştürürler. Renkli ürünler spektrofotometri adı verilen cihazla ölçülerek test sonuçlandırılır.
Halk arasında Elisa denilince akla sadece HIV testi gelmesine rağmen Elisa testleri ile birçok enfeksiyon etkeni, hormon ve proteinler saptanmaktadır. Bu test, bazı bulaşıcı enfeksiyöz durumlarla ilgili antikorlarınız olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Antikorlar, vücudunuzun antijen adı verilen zararlı maddelere tepki olarak ürettiği proteinlerdir.
Aşağıdaki hastalıkları teşhis etmek için ELISA testi kullanılabilir:
♦Hepatit B, Hepatit C ve HIV
♦Lyme hastalığı
♦Rotavirüs
♦ Frengi
♦Toksoplazmozis
♦Varicella-zoster virüsü, su çiçeği ve diğer bazı virüs hastalıkları
Elisa testi nasıl yapılır?
ELISA testi, kan numunenizi almayla başlar. İnce bir iğne yardımıyla kolunuzdan alınan kan laboratuvara gönderilir. Testin yapılması için herhangi bir prosedüre, hazırlığa veya aç olmaya gerek yoktur.
Elisa yöntemi nasıl çalışır?
ELISA testinin amacı bir örnekte belirli bir proteinin var olup olmadığını, varsa miktarını ölçmektir. Yöntemin iki değişkeni vardır; ya bir örnekteki antikor saptanır ya da örnekteki antikora bağlanan protein saptanır. ELISA testi, genellikle 96 kuyucuklu plaklarla çalışılır. Her kuyucuğun tabanı ölçmek istediğimiz antikora bağlanacak protein ile kaplıdır. Sonuçta ELISA yöntemi antijen antikor ilişkisini enzimle işaretli reaktiflerle ölçmeye dayalı bir testtir.
Elisa testinin tipleri nelerdir?
1-Direkt Elisa
2-İndirekt Elisa
3-Sandviç Elisa
4-Kompetatif (yarışmacı) Elisa
5-Capture (yakalamalı) Elisa
Cihaz Temelli Elisa Sistemleri Nelerdir?
1-Mikro Elisa Temelli Açık Sistemler
2-Makro Elisa Temelli Kapalı Sistemler