DEPRESYONLU İNSAN SAYISI ARTIYOR

depresyonDepresyon yaygın olarak görülen zihinsel bir  bozukluktur.  Tüm dünyada  her yaştan 300 milyondan fazla insan depresyondan muzdariptir.

Depresyon, normal ruh hali dalgalanmalarından ve günlük yaşamdaki zorluklara kısa süreli verilen duygusal tepkilerden farklıdır.  Özellikle uzun süreli ve şiddetli yoğunlukta yaşanan depresyon ciddi bir sağlık durumu haline gelebilir. Etkilenen kişinin iş yerinde,  okulda ve aile içinde ilişkilerinin bozulmasına neden olabilir. En kötü ihtimalle, depresyon intihara yol açabilir. Her yıl 800.000 kişiye yakın insan intihar nedeniyle ölmektedir. İntihar, 15-29 yaş arasında görülen ölümler arasında ikinci sıradadır.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Depresyon tekrarlayan depresif bozukluk şeklinde ve bipolar affektif bozukluk şeklinde olabilir.

Tekrarlayan depresif bozukluk:

Bu bozukluk tekrarlayan depresif dönemleri içerir. Bu dönemlerde kişi depresif ruh haline sahiptir. İlgi kaybı, keyif almama ve enerji düşüklüğü  yaşanır. Depresyon hastalarının çoğunda anksiyete belirtileri, uyku bozukluğu, iştah azlığı, suçluluk duygusu, düşük benlik hissi, kötü konsantrasyon ve hatta tıbbi olarak açıklanamayan semptomlar görülür.

Bipolar affektif bozukuk:

Bu tip depresyonda tipik olarak normal duygu durum dönemleri ile ayrılmış manik ve depresif dönemlerden oluşur. Manik dönemler yükselmiş veya sinir bozucu ruh hali, aşırı aktivite, konuşma baskısı, şişmiş bir benlik saygısı ve azalmış uyku ile karakterizedir.

Depresyonda risk faktörleri nelerdir?

Depresyon, sosyal, psikolojik ve biyolojik faktörlerin karmaşık bir etkileşiminden kaynaklanmaktadır. Olumsuz yaşam olaylarıyla (işsizlik, ölüm ve psikolojik travma) karşılaşan kişilerde depresyon gelişme olasılığı daha yüksektir. Depresyon, daha çok stres ve işlev bozukluğuna neden olabilir ve etkilenen kişinin yaşam durumu depresyonu daha da kötüleştirir.

Depresyon ile fiziksel sağlık arasında karşılıklı ilişki de vardır. Örneğin kardiyovasküler hastalık depresyona neden olabilir ve bunun tersi de geçerlidir.

Depresyonu önleme programlarının depresyonu azalttığı gösterilmiştir. Depresyonu önlemeye yönelik etkin sosyal yaklaşımlar, çocuklar ve ergenlerde olumlu düşünme modelini geliştirmek için okul tabanlı programların faydalı olduğu belirtilmiştir.  Davranış bozukluğu olan çocukların ebeveynlerine yönelik çalışmalar ebeveynlerin depresif belirtilerini azaltabilir ve çocukların davranışlarını iyileştirebilir. Yaşlılara yönelik egzersiz programları depresyonun önlenmesinde de etkili olabilir.

Depresyon nasıl tedavi edilir?

Depresyon tedavisinin çeşitli yolları vardır.

-Davranışsal aktivasyon, kişiler arası psikoterapi ve bilişsel davranış terapisi gibi psikoterapi yöntemleri ve

– SSRI (seçici serotonin geri alım inhibitörleri) ve trisiklik antidepresanlarlarla (TCA) ilaç tedavisi tedavi yöntemleri arasındadır.

Sağlık hizmeti sunucuları  antidepresan ilaçlarla ilişkili muhtemel yan etkileri de akıllarında tutmalıdır.  Antidepresanlar orta şiddette depresyon için etkili bir tedavi şekli olabilir, ancak hafif depresyon vakalarında ilk tedavi yöntemi değildir. Çocuklarda depresyon tedavisinde kullanılmamalı ve ergenlik çağındaki ilk seçenek olmamalıdırlar.

Antidepresan ilaçlarla ilgili bilmeniz gereken 11 gerçek

Depresyona iyi gelen 4 doğal bitki yağı

Bunu da Okuyun

NEGATİF DÜŞÜNCELERİNİZDEN NASIL KURTULABİLİRSİNİZ?

Düşüncelerinize genellikle olumsuzluk mu hakim? Çevrenizdeki, toplumdaki insanlara, ortam koşullarına ve hatta kendinize karşı bile ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.