Homosistein bir aminoasittir. Aminoasitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Homosistein balık, et ve süt ürünlerinde bulunan metiyoninden meydana gelir.
Metiyonin içeren gıdalar kan dolaşımında homosisteine dönüştürülür. Homosistein vücutta sisteine dönüştürülür, B6 vitamini bu reaksiyonu kolaylaştırır. Sistein, vücutta birçok role sahip önemli bir proteindir. Hücrelerdeki proteinlerin şekillerinin korunmasında ve birbirlerine bağlanmasında önemli role sahiptir.
Sistein, bir sülfür kaynağıdır ve vücutta demir, çinko ve bakır dahil olmak üzere farklı metallerin metabolizmasının bir parçasıdır. Sistein ayrıca bir antioksidan görevi görür.
Homosistein, vitamin B12 ile ilgili enzimleri kullanarak metiyonine geri dönüştürülebilir. Eğer homosistein sisteine dönüştürülemez veya metionin formuna geri döndürülemezse vücutta homosistein seviyeleri artar. Yüksek homosistein seviyeleri, kalp krizi, inme, kan pıhtılaşması ve muhtemelen Alzheimer hastalığının gelişimi ile ilişkilendirilmiştir.
Homosistinüri idrarda yükselmiş homosistein anlamına gelir. Metiyonin metabolizmasının anormal olması nedeniyle anormal derecede yüksek homosistein seviyelerinin görüldüğü nadir kalıtsal bir hastalıktır. Bu durum, kas-iskelet sistemi anormallikleri de dahil olmak üzere birtakım farklı doğum kusurlarıyla ilişkilidir. Ailede homosistinüri öyküsü olan bebeklerde yapılan erken tarama ile bu metabolik defekt hastalığının önlenmesi sağlanacaktır.
Yüksek homosistein seviyelerinin olası belirtileri ve bulguları nelerdir?
-Yüksek homosistein seviyeleri kan damarlarının iç duvarlarını etkiler ve ateroskleroz (kan damarlarının daralması) riskini arttırır. Bu durum kalp krizi ve inme ile sonuçlanabilir.
-Aynı zamanda derin ven trombozu ve pulmoner emboli riski vücuttaki yüksek homosistein seviyeleri ile bağlantılı olabilir.
–Yüksek homosistein seviyeleri ile özellikle yaşlılarda görülen kemik kırıkları ile ilişkili olabilir.
–Alzheimer hastalığı ve diğer bunama tipleri kanda homosistein düzeyi artmış olan hastalarda daha sık görülebilir.
–Hamilelikte homosistein seviyeleri azalma eğilimi gösterir. Yüksek homosistein seviyeleri, bazı fetal anormalliklerle ve plasentadaki olası kan damar sorunları ile ilişkili olabilir ve bu da düşüklere neden olur. Ayrıca preeklampsi ile birliktelik olabilir.
Homosistein normal düzeyleri nedir?
Çoğu laboratuvar kandaki normal homosistein düzeylerini 4-15 mikromol / litre (μmol / L) arasında bildirir. 15’in üzerindeki herhangi bir ölçüm yüksek olarak kabul edilir. Ortalama homosistein seviyeleri 10-12’nin altındadır.