KİŞİLİĞİNİZİ DEĞİŞTİREN HASTALIKLAR NELERDİR?

Düşünme şekliniz, hisleriniz, alışkanlıklarınız, tuhaflıklarınız ve çevrenizdeki dünyaya nasıl tepki verdiğiniz ve hareket etme şekliniz sizi siz yapan şeyler yani kişiliğinizdir.

Hangi kişilik tipine sahip olduğunuzu öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

HANGİ KİŞİLİK TİPİNE SAHİPSİNİZ? KİŞİLİK TİPLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Ruh halimiz gündelik yaşam koşullarına göre değişse de kişilik yapımız çok fazla değişkenlik göstermez.

Ancak sağlığınızla ilgili bazı durumlar kişiliğinizi etkileyebilir ve sizin karakteriniz dışında olan davranışlarda bulunmanıza neden olabilir.

İşte aşağıda kişilik yapınızın değişmesine neden olabilecek hastalıklar:

1-Alzheimer hastalığı:

Bu hastalık, düşünceleri, kararları, hafızayı ve karar verme sürecini etkiler. Bu hastalığa yakalana kişilerin kafası karışıktır ve davranış şekilleri değişebilir. Daha endişeli veya olaylardan daha kolay rahatsız olabilirler. Hastalığın zamanla daha ciddi etkileri olabilir. Düşünceli ve nazik bir kişiyken daha rahat hareket eden, emrivakiler yapan bir kişi haline gelebilir ya da çok fazla endişelenen veya kolayca streslenen biri kişiyken olaylardan etkilenmeyen bir kişi haline gelebilirler. 

Alzheimer hastalığı ile ilgili yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linleri tıklayabilirsiniz.

Alzheimer hastalığının erken belirtileri nelerdir?

Alzheimer riskini azaltmanın kanıtlamış 10 yolu.

Alzheimer hastalığının 5 A’sı.

2-Parkinson hastalığı:

Parkinson hastalığı sinir sistemini etkileyen ilerleyici bir hastalıktır.  Ellerde küçük titremeler ile başlayan zamanla  yürüme, konuşma, uyuma ve düşünceyi etkileyen bir hastalıktır. Erken dönemlerde de olsa dikkat eksikliğine ve küçük ayrıntıların gözden kaçırılmasına neden olabilir. Hastalar eskiden olduğunuz kadar sosyal olamaz ve düşüncelerini belli bir yönde toplamakta zorlanırlar.

Parkinson hastalığı nedir?

3-Hungtington hastalığı:

Huntington hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin ilerleyen bozulmasına (dejenerasyon) neden olan kalıtsal bir hastalıktır. Huntington hastalığı bir kişinin fonksiyonel yetenekleri üzerinde bozukluğa neden olur ve genellikle hareket, düşünme (bilişsel) ve psikiyatrik bozukluklarla sonuçlanır.

Sinirlilik hali, üzüntü, ilgisizlik ve sosyal çekilme, uykusuzluk, yorgunluk, enerji kaybı  ve ölüm veya intihar düşünceleri gibi şikayetler mevcuttur.

4-Multipl skleroz:

Bu hastalıkta bağışıklık sistemi beyin ve omurilik sinirlerine hasar verir. Mesane sorunlarından yürüyememeye kadar birçok sorunlara neden olabilir. Bazı durumlarda da aşırı mutluluk hissi gibi gerçekle ilgisi olmadığı halde öfori haline yol açabilir. Ayrıca, kendinizi nasıl hissettiğinize bağlı olmaksızın kontrolsüz gülme veya ağlamalara da yol açabilir.

Multipl skleroz (MS) hakkında bilmek istedikleriniz.

5-Tiroid hastalığı:

Tiroid bezi, vücuda ne kadar hızlı veya yavaş çalışacağını söyleyen hormonları üretir. Bu hormonlar çok fazla üretilirse gaz pedalına basmış gibi hissedebilirsiniz. Sinirli, endişeli ve büyük ruh hali değişimleri görülebili. Bu hormonlar yeterince üretilmezse unutkanlık, düşünmede zorluk ve depresyon görülebilir.

Tiroid probleminiz olabileceğini gösteren 8 belirti.

6-Beyin tümörü:

Beynin ön lobundaki (frontal lob) bir tümör kişiliği, duyguları, problem çözme ve belleği işleyen alanları etkileyebilir. Bu durumda kişi kafası karışmış veya unutkan olabilir. Ayrıca, ruh hali dalgalanmalarına neden olabilir, kişi daha agresif olabilir veya paranoyak düşünceler tetiklenebilir.

Beynin lobları ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

BEYNİN LOBLARI VE FONKSİYONLARI

7-İnme:

Beynin bir kısmına kan akışı kesildiğinde, hücreler yeterince oksijen almaz ve ölmeye başlar. İnmenin etkisi kadar sürdüğü ve beynin neresinde gerçekleştiğine bağlıdır. Vücudunuzun bazı kısımlarını hareket ettiremeyebilirsiniz ve kişiliğiniz değişebilir. Sabrınızı daha kolay kaybedebilir, ciddi ruh hali dalgalanmaları görülebilir veya daha fazla dürtüsel davrananaya başlayabilirsiniz.

Göz ardı etmemenizin gereken 7 inme(felç) belirtisi nedir?

8-Beyin travması:

Ciddi beyin travmaları geçmişte yapmadığınız şeyleri yapmanıza veya söylemenize neden olarak farklı bir insan gibi görünmenize, kişiliğinizde değişikliklere neden olabilir.

9-Depresyon:

Depresyon, sadece ruh halinizi değil, aynı zamanda düşündüğünüz şeyleri, hafızanızı ve kararlarınızı nasıl aldığınızı da etkiler. Çevreniz ve  dünya hakkında düşüncelerinizin değişmesine neden olur.

Depresyon belirtileri nelerdir?

10-Obsesif-kompulsif bozukluk:

Obsesif-kompulsif bozukluk durumunda kişi endişeli hisseder ve durdurumayacağı düşünce ve dürtülere sahiptir. Örneğin, ellerini tekrar tekrar yıkar. Basit işlerde bile kendinden şüphe edebilir. 

Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir?

11-Bipolar bozukluk:

Bipolar bozukluk, ruh halinde,kişinin enerji ve aktivite düzeylerinde aşırı dalgalanmalar ile karakterize bir zihinsel bozukluktur.Bipolar bozukluğu olan bir hastanın ruh halinde depresyondan maniye, şiddetli dalgalanmalar vardır. Genellikle bu iniş ve çıkışlar arasında kişi normaldir.

Bipolar bozukluk nedir, belirtileri nelerdir?

12-Şizofreni:

Bu ciddi akıl hastalığı sesler duymanıza ve olmayan şeyleri görmenize neden olabilir. Kişi gerçekte hiçbir temeli olmayan şeylere inanabilir. Daha da kötüye gittikçe,  insanlarla konuşmak bile zorlaşır. Ve karakter dışı, tahmin etmek zor ve kontrol dışı bir şekilde davranabilirsiniz.

12 maddede şizofreni nedir?

Bunu da Okuyun

PSİKOPATLARLA SOSYOPATLAR ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Sosyal yaşantımızda bazen insanların birbirlerine psikopat veya sosyopat dediğini duymuşuzdur fakat bir psikopatla sosyopat arasında ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.