Antibiyogram antibiyotik duyarlılık testleri anlamına gelen ve enfeksiyona yol açan bakterinin hangi antibiyotiklere duyarlı olduğunun laboratuvar ortamında test edildiği çalışmadır.
Antibiyogram testi nasıl yapılır?
Antibiyogram testinin yapılabilmesi için öncelikle enfeksiyona neden olan bakterinin kültür ortamında üretilmesi gereklidir. Örneğin idrar yolları enfeksiyonu geçirdiği şüphelenilen bir hastadan doktoru idrar kültürü yaptırmasını ister ve idrar kültüründe eğer bakteri ürerse; bu bakteriye karşı hangi antibiyotiklerin kullanılması gerektiğini saptamak için antibiyogram testinin yapılması gerekir.

Antibiyogram testi çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Çoğu laboratuvarda disk yöntemi (Kirby Bauer disk difüzyon yöntemi) kullanılmaktadır.Bu yöntem antibiyotik emdirilmiş disklerin plak besiyerlerinde bakteri kolonilerinin üremesini durdurup durdurmadığına bakılarak karar verilen bir yöntemdir.

Buna göre bakteri antibiyotiğe yani ilaca duyarlı (hassas) ya da dirençli denir ve hastanın hangi ilacı kullanabileceği bir rapor halinde doktoruna verilir.

Daha büyük ölçekli laboratuvarlarda bakteriyi tanımlayan ve antibiyogram testini yapan otomatik cihazlar vardır. Bu cihazlar Phoenix BD, Vitek ve Microscan otomatik tanımlama ve antibiyogram cihazlarıdır.
Antibiyogram testi neden önemlidir?
Antibiyotik tedavisine başlamadan önce doktorunuzun kullanacağı ilacın enfeksiyona yol açan bakteriye etkili olup olmadığını bilmesi tedavinin başarılı olması için önemlidir.
İlaca dirençli bir bakteri siz ne kadar antibiyotik kullansanız da tedavide etkili olmayacaktır.
Ayrıca uygun olmayan antibiyotiklerin bilinçsiz bir şekilde kullanılması dirençli bakterilerin çoğalmasını sağlayacaktır.