HEMOGLOBİN A1c (HbA1c) TESTİ NE AMAÇLA YAPILIR?

hgba1c

HbA1c testi diyabet(şeker hastalığı) için tarama veya tanı amacı ile kullanılır. Bu test son 2-3 aydaki ortalama kan şekerinizin düzeyini gösterir. HbA1c hücrelere oksijen taşıyan hemoglobine bağlanan şeker yüzdesinin göstergesidir.

Prediyabet ve diyabeti teşhis etmek için yaygın olarak kullanılan testlerden biridir ve diyabet hastalığının izlenmesinde yardımcı olacak ana testtir.

Daha yüksek HbA1c seviyeleri diyabet komplikasyonları ile bağlantılıdır, bu nedenle diyabetiniz varsa, kişisel HbA1c hedefinize ulaşmak ve bunu sürdürmek gerçekten önemlidir.

HbA1c test sonuçları şöyle yorumlanır:

Diyabet olmayanlarda: HbA1c test sonucu %4 – %6 arasındadır.

Diyabet: HbA1c düzeyi %6.5 (47 mmol/mol) veya daha yüksektir.

Diyabet öncesi (ileride diyabet gelişme riski yüksek): HbA1c düzeyi %5.7 – %6.4 arasındadır.

HbA1c Testi ile ne ölçülür?

Şeker kan dolaşımınıza girdiğinde, kırmızı kan hücrelerinizde bir protein olan hemoglobine bağlanır.  A1C testi, şeker kaplı hemoglobine sahip kırmızı kan hücrelerinin yüzdesini ölçer.

HgbA1c Testi Kimlere ve Ne Zaman Yapılır?

Diyabet veya prediyabet testi olarak 45 yaşın üzerinde bir yetişkinseniz veya 45 yaşın altındaysanız ve fazla kiloluysanız, prediyabet veya tip 2 diyabet için bir veya daha fazla risk faktörüne sahipseniz HgbA1c testi yaptırmanızda fayda vardır.

Sonucunuz normalse ancak 45 yaşın üzerindeyseniz, risk faktörleriniz varsa veya gebelik diyabeti geçirdiyseniz, her 3 yılda bir A1C testini tekrarlayın.

Sonuçlarınız prediyabetli olduğunuzu gösterirse, tip 2 diyabet riskini azaltmak için doktorunuzla görüşün ve HgbA1c testini doktorunuzun önerdiği sıklıkta, genellikle her 1-2 yılda bir tekrarlayın.

Tip 2 diyabetliler nasıl beslenmeli?

Bazı durumlarda HBA1c düzeyi yanlış sonuç verebilir. Bu durumları doktorunuz göz önünde bulundurmalıdır. Örneğin: Anemi, ağır bir kanama gibi durumlarda düşük, demir eksikliğiniz varsa yüksek, hemolitik anemi, kan transfüzyonu gibi durumlarda da test sonuçlarının düşük çıkma ihtimali vardır. Ayrıca farklı laboratuvarda farklı sonuçlar olabileceğini de aklınızda bulundurmanızda fayda vardır.

Kaynak: All about your A1c

https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/a1c.html

Bunu da Okuyun

TÜMÖR MARKERLARI (BELİRTEÇLERİ) NELERDİR?

Tümör belirteçleri kanserli hücreler veya vücudun diğer hücrelerinin kansere verdiği cevaba göre veya bazı iyi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.