PET SCAN NEDİR,NASIL YAPILIR?

 

pet-ctPozitron emisyon tomografisinin kısaltması olarak kullanılan PET veya PET Scan birçok kanser türü ve hastalıkların tanı ve tedavisinde radyoaktif maddeler kullanılarak uygulanan bir görüntüleme yöntemidir.

PET CT, pozitron emisyon tomografisi(PET) ve bilgisayarlı tomografinin (CT) birleştirilmesi sonucu ortaya çıkmış bir görüntüleme yöntemidir.

 

Tomografi nedir, nasıl çekilir?

PET CT, damar yoluyla verilen radyoaktif bir maddenin vücutta biriktiği normal veya patolojik dokuların üç boyutlu olarak görüntülemesine dayanan bir yöntemdir.

PET CT’nin bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans (MR) veya ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemlerinden farkı organ ve dokuların sadece anatomik ve yapısal değişikliklerini değil aynı zamanda işleyiş ve metabolik durumlarını da göstermesidir.

PET CT hangi durumlarda kullanılır?

•Kanser: En çok baş boyun tümörleri gibi bölgelerde  kanser varlığının araştırılmasında, akciğer, meme, kolorektal, özofagus, mide, tiroit ve pankreas hücrelerindeki kanser varlığının araştırılmasında kullanılır. Kanser yayılımının olup olmadığının ve tedavi etkinliğinin takibi için de PET CT kullanılır.

•Kalp rahatsızlıkları: Kalp krizinin kalp üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi, koroner bypass tedavisinde hangi kalp alanlarının tedaviden etkileneceğinin belirlenmesinde PET CT kullanılır.

•Beyin hastalıkları: Beyin tümörlerinin tanısında ve tedavinin izlenmesinde PET CT kullanılır.

•Santral sinir sistemi problemleri: Epilepsi cerrahisine hazırlıkta, Parkinson hastalığının ve diğer hareket bozukluklarını ayırt edebilmek için PET CT kullanılır.

 PET CT nasıl yapılır?

PET CT’de görüntülemeden önce damardan radyoaktif şekerli bir madde verilir. Bu maddenin adı florodeoksiglikoz’dur (FDG). Bu maddenin kanserli hücrelere yapışması için yaklaşık 1 saat kadar beklenir ve daha sonra görüntüleme için hasta çekim odasındaki yatağa yatırılır. Yavaşça hareket eden yatak tünel şeklindeki görüntüleme cihazına doğru girer. Görüntüleme yaklaşık 20-25 dakika sürer. Görüntüleme yapıldıktan sonra radyoaktif maddenin vücuttan atılması için hastaya bol miktarda sıvı tüketmesi önerilir. Radyoaktif maddenin atılması 2 gün kadar sürebilir.

PET CT zararlı mıdır?

•PET CT’de alınan radyasyon miktarı CT ‘de alınan radyasyon miktarı kadardır. Bu tetkiği yaptıranların hamile ve çocuklarla temas etmemesi gereklidir. Ayrıca hamileler ve emziren annelerde PET CT görüntüleme yapılmamalıdır.

•Nadiren verilen radyoaktif madde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

•Kapalı ortamda kalma fobisi olanlar doktorlarını işlem öncesinde bilgilendirmelidir.

PET CT nasıl çalışır? Aşağıdaki animasyon videodan öğrenebilirsiniz.

Bunu da Okuyun

TÜMÖR MARKERLARI (BELİRTEÇLERİ) NELERDİR?

Tümör belirteçleri kanserli hücreler veya vücudun diğer hücrelerinin kansere verdiği cevaba göre veya bazı iyi ...

4 Yorumlar

  1. Eşim için yapıldı. Çok endişlenmiştik. Çekim başlamadan önce bile çok büyük streslere sebep oluyor. Adı kötü bir hastalığın evrelerinden birisi olduğundan gerçekten insanın pisikolojisini bozuyor.
    Ama Pet CT çekimi çok basimiş ve uçucu radyasyon içeren bir işlem. Hiç kendinizi strese sokmayın. Allah herseksin yardımcısı olsun. Kafasında soru işareti olanlar için Tecrübemi paylaşmak isterim hiç çekinmeden bu adrese mail atabilirsiniz. serhat.oymak.aksa@gmail.com

  2. Güngör Ayar

    Benim kalın bağırsağımda yara varmış.Doktorum beni bir cerraha yönlendirdi.Cerrah benden PET testi yaptırmamı istedi.Bu,benim bağırsağımdaki yaranın kesin olarak kanser olduğu anlamına mı gelir,yoksa herhangi bir yara olabilir mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.