Kafein, dünya çapında 60’dan fazla bitkinin belirli yapraklarında, çekirdeklerinde ve meyvelerinde bulunur. Diyette en yaygın olarak kahve, çay yaprakları, kakao çekirdekleri, kola ve enerji içeceklerinde mevcuttur. Kafein ayrıca sentetik olarak üretilebilir ve yiyecek, içecek, takviye ve ilaçlara eklenebilir.
Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), “genel olarak güvenli” kabul edilen kafeini “orta düzeyde alım” miktarı olarak sınıflandırmıştır. Bu, orta derece bir miktarda tüketirseniz, üzerinde çalışıldığı kişiler için genellikle güvenli olduğu anlamına gelir.
Düşük, orta, yüksek ve ağır miktarda kafein alımı olarak kabul edilen tanımlama şu şekildedir:
♦Düşük- orta düzeyde alım: günde 130 mg-300 mg
♦Orta düzeyde alım: günde 200 mg-300 mg
♦Yüksek miktarda alım: günde 400 mg’ın üzerindedir.
♦Ağır kafein tüketimi 6,000 mg / gün’den fazladır.
1 fincan kahve yaklaşık 100 mg kafein içerir. Filtre kahve yaklaşık 150-200 mg, bir bardak çay 50 mg, 330 ml kolalı içeçek 45-50 mg, enerji içecekleri 150-250 mg kafein içerir.
Aşağıda kafeinle ilgili bugüne kadar işitmiş olabileceğiniz ama doğruluğundan veya yanlışlığından emin olamadığınız bilgileri bulabilirsiniz:
1-Kafein bağımlılık yapar.
Bu “bağımlılık” ile ne denmek istediğine bağlı olarak kısmen doğrudur. Kafein, merkezi sinir sistemi için bir uyarıcıdır ve düzenli olarak kafein kullanımı, hafif fiziksel bağımlılığa neden olur. Ancak kafein, fiziksel, sosyal veya ekonomik sağlığınız açısından diğer bağımlılık yapan ilaçlar gibi bir etkiye sahip değildir.
2-Kafein osteoporoz, kalp hastalığı ve kanser riskini arttırır.
Günlük kafein miktarı yaklaşık 300 miligram veya üç fincan kahve sağlıklı yetişkinlerin çoğunda herhangi bir zarara neden olmaz. Bununla birlikte, bazı insanlar etkilerine karşı daha savunmasızdır.
-Osteoporoz ve kafein:
Yüksek seviyelerde (700 miligramdan fazla) kafein, idrardaki kalsiyum ve magnezyum kaybını arttırabilir. Ancak son çalışmalar, özellikle yeterli kalsiyum elde ederseniz, kemik kaybı riskinizi artırmadığını ileri sürmektedir.
Yaşlı yetişkinler kafeinin kalsiyum metabolizması üzerindeki etkilerine daha duyarlı olabilir.
-Kardiyovasküler hastalıklar ve kafein:
Kafeine duyarlı olanlarda kalp hızında ve kan basıncında hafif, geçici bir artış yaygındır. Ancak, yapılan büyük çaplı araştırmalarda kafein ile daha yüksek kolesterol, düzensiz kalp atışı ya da artmış kardiyovasküler hastalık riski arasında bir bağlantı bulunmamıştır.
Yüksek tansiyonunuz veya kalp problemleriniz varsa kafeinin etkilerine daha duyarlı olabilirsiniz. Ayrıca, yüksek tansiyonu olan kişilerde kafeinin inme riskini artırıp artırmadığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
-Kanser ve kafein:
20.000 kişinin katıldığı 13 çalışmanın yorumları, kanser ve kafein arasında hiçbir ilişki olmadığını ortaya koydu. Aslında, kafeinin belirli kanserlere karşı koruyucu bir etkisi olabileceği belirtilmektedir.
3-Kafein hamile kalmak isteyen kadınlar için zararlıdır.
Birçok çalışma, düşük miktarlarda kafeinin (günde bir fincan kahve) aşağıdakilerle herhangi biri arasında bağlantı olmadığını göstermektedir:
-düşük
-doğum kusurları
-erken doğum
-düşük doğum hızı
Yüksek miktarlarda kafein tüketen kadınların, düşük yapma riski taşıdığı için günde 200 miligramdan daha az kafein alınması önerilmektedir.
4- Kafein uykusuzluğa neden olur.
Kafein vücudumuzdan hızlı bir şekilde emilir ve hızlı bir şekilde atılır. Esas olarak karaciğerde işlenen kafein nispeten kısa bir yarı ömre sahiptir. Vücutta yarılanma ömrü ortalama olarak 5-7 saattir. 8-10 saat sonra, kafeinin % 75’i vücuttan atılır. Çoğu insan için, sabahları bir veya iki fincan kahve uykuyu etkilemez.
Bununla birlikte, gün içinde kafein tüketmek, uykuyu etkileyebilir. Hassasiyetiniz, metabolizmanıza ve düzenli olarak tükettiğiniz kafein miktarına bağlı olarak değişebilir. Daha hassas olan insanlarda sadece uykusuzluk değil, aynı zamanda sinirlilik ve gastrointestinal rahatsızlık gibi yan etkiler gösterebilir.
5-Kafeinin sağlığımıza herhangi bir faydası yoktur.
Kafeinin sağlığa kanıtlanmış yararları mevcuttur. Düzenli bir kahve tiryakisi size kafeinin uyanıklık, konsantrasyon, enerji verdiğini söyleyebilir. Bilimsel çalışmalar bu öznel bulguları desteklemektedir.
Kafeinin Parkinson hastalığı,karaciğer hastalığı, kolorektal kanser,2 tip diyabet ve demans gibi hastalıkların gelişme riskini azaltabileceği gösterilmiştir.
Kafeinin faydaları için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
KAHVENİN DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDEN DAHA FAYDALI OLDUĞUNU GÖSTEREN 10 NEDEN