MARULA BAĞLI E.COLİ SALGINI AMERİKA’DA ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR

Amerika Birleşik Devletleri, Arizona eyaletinin Yuma bölgesinde yetiştirilen marulların Shiga toksini üreten E. coli O157: H7 ile kontamine olduğu ve insanlarda  hastalığa neden olduğu saptandı.

E.coli O157:H7 nedir? Aşağıdaki yazımızda okuyabilirsiniz.

E.COLI O157 NEDİR?

31 Mayıs itibariyle CDC’ye (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) göre 35 eyalette 197 kişi hastalanmış ve bu kişilerin 13 Mart 2018 ile 12 Mayıs 2018 arasındaki dönemde hastalandıkları ve  89’nun hastaneye yatırıldığını, bunlardan beşinin öldüğü bildirmiştir.

Geriye doğru yapılan araştırmalar, bu salgınla ilişkili hastalıkların tek bir üretici, hasatçı, işlemci veya dağıtıcıya bağlanamayacağını göstermektedir. Ürünlerin geri çekilmesi devam ederken, FDA birçok tedarik zincirinde bakteri bulaşmasına katkıda bulunan faktörleri tespit etmeye çalışmaktadır. Tüketicilere ulaşmadan önce, büyüme, hasat, paketleme ve dağıtım zinciri boyunca herhangi bir noktada meydana gelebilecek kirlenme dahil olmak üzere tüm olasılıklar incelenmektedir.

E. coli O157: H7 enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Shiga toksini üreten E. coli enfeksiyonlarının semptomları kişiden kişiye değişir, ancak sıklıkla ağır mide krampları ve kanlı ishali içerir. Ateş varsa da genellikle çok yüksek değildir (38.5 °C’den az).

Çoğu hastalar 5-7 gün içinde iyileşir. Bazı enfeksiyonlar çok hafiftir, ancak bazen çok şiddetli olabilir ve hatta hayatı tehdit eder.

Shiga toksini üreten E.coli O157:H7  enfeksiyonu tanısı konanların yaklaşık yüzde 5-10’unda hemolitik üremik sendrom (HÜS) olarak bilinen ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir komplikasyon geliştirmektedir.

HÜS semptomları ateş, karın ağrısı, aşırı yorgunluk, idrar yapma sıklığının azalması, küçük açıklanamayan morluklar veya kanamadır.HÜS’lu çoğu hasta birkaç hafta içinde iyileşir, ancak bazılarında kalıcı hasar görülür ve hayatlarını kaybederler. Bu semptomları olan kişiler acil tıbbi yardım almalıdır. HÜS olan kişiler, böbreklerinin çalışması durabileceği için (akut böbrek yetmezliği) hastaneye yatırılmalıdır, bunun yanında hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı ve nörolojik sorunlar gibi başka ciddi problemler de gelişebilir.

Kimler risk altındadır? 

Her yaştan insan Shiga toksin üreten E. coli ile enfekte olabilir. 5 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaşın üzerindeki yetişkinler ve zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler, HÜS de dahil olmak üzere ciddi hastalıklar geliştirme konusunda diğerlerine göre daha fazla risk altındadır ancak sağlıklı daha büyük  çocuklar ve genç yetişkinlerde de bu hastalık görülebilir.

Restoranlar ve gıda tedarikçileri ne yapmalıdır?

Perakendeciler, restoranlar ve diğer gıda servisi yapanlar potansiyel olarak kontamine ürünlerle temas ederek kesme yüzeylerinin ve mutfakta kullanılan aletlerin kontaminasyonunu önlemek için önlem almalıdır.

Kontaminasyonu (kirlenme) önlemek için aşağıdakiler yapılmalıdır:

♦Potansiyel olarak kontamine olmuş ürünlerin depolandığı yerler ve buzdolapları yıkanmalı ve dezenfekte edilmeli

♦Potansiyel olarak kontamine olmuş ürünleri hazırlamak, sunmak veya saklamak için kullanılan kesme tahtaları, yüzeyleri ve eşyalar yıkanmalı ve dezenfekte edilmeli

♦Temizlik işlemini takiben eller sıcak su ve sabunla yıkanmalı

♦2017 FDA Gıda kodu uyarınca, marul da dahil olmak üzere yeşillikler  5°C veya düşük bir sıcaklıkta saklanmalıdır.

Tüketicilerin yapması gereken şeyler nelerdir?

♦Buzdolapları, kesme tahtaları ve tezgahları yıkanmalı ve klor ile dezenfekte edilmelidir.

♦Yiyecekleri aldıktan ve kullandıktan sonra en az 20 saniye eller su ve sabunla yıkanmalıdır.

♦Buzdolabı düzenli olarak temizlenmeli,temizlik ve dezenfektasyon işleminden sonra eller  daima sabunlu su ile yıkanmalıdır.

E.coli bakterisi ile ilgili bilgi almak ve hangi hastalıklara yol açtığını öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz. 

E.COLİ NEDİR? HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

 

Bunu da Okuyun

ŞARBON NASIL BULAŞIR?

Şarbon, Bacillus anthracis adlı bakterinin etken olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.