Kanser erken dönemde teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Aşağıda kanserin habercisi olabilecek 15 belirtiyi bulabilirsiniz fakat aklınızdan çıkarmamanız gereken siz de bu bulguların olması kesinlikle kanser olduğunuz anlamına gelmemektedir.
1-Cildinizdeki Değişiklikler:
Cildinizde şeklini veya rengini değiştiren benler cilt kanseri belirtisi olabilir. Büyüyen, şekil değiştiren, kaşıntılı, koyu kahverengi siyah benleri doktorunuza kontrol ettirmenizde fayda vardır. Muayene sonrası kanser hücrelerini yakından incelemek için alınan küçük bir parça (biyopsi) cilt kanseri açısından erken tanı konmasını sağlayacaktır.
2-Hırıltılı öksürük:
Sigara içmiyorsanız sizin için öksürük kanser işareti olma olasılığı azdır. Genellikle postnazal akıntı, astım, asit reflü veya enfeksiyon öksürüğün nedenidir. Fakat öksürük sürekli bir hal almışsa veya beraberinde kan mevcutsa -ve özellikle sigara içiyorsanız – doktorunuza danışmalısınız. Akciğer kanserini kontrol etmek için akciğer grafisi ile başlayan bir dizi testin yapılması gereklidir.
3-Göğüslerinizde değişiklikler:
Göğüs değişikliklerinin çoğu kanser değildir. Yine de, doktorunuza onlarla ilgili bilgi vermek ve onları kontrol ettirmek önemlidir. Göğüslerindeki herhangi bir topak, meme başı değişikliği veya akıntı, kızarıklık veya ağrı hakkında doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Muayene sonrası, mamografi, MR veya bir biyopsi önerebilir.
4-Şişkinlik:
Şişkinlik diyete bağlı ya da stres yüzünüzden olabilir. Ama geçmemesi ya da beraberinde yorgunluk, kilo kaybı veya sırt ağrısı varsa muayene olmanızda fayda vardır. Kadınlarda sürekli şişkinlik yumurtalık kanseri belirtisi olabilir.
5-İdrar yapma problemleri:
Birçok erkek yaşlandıkça daha sık idrara gitme, idrar kaçırma ya da idrar akışının zayıflaması gibi idrar ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Genellikle, bunlar büyümüş prostat işaretleridir, ancak prostat kanserinin de aynı bulgular görülebilir. Bu bulgular mevcutsa siz de doktorunuza muayene olmalısınız ve PSA testini yaptırmalısınız.
6-Büyümüş lenf bezleri:
Vücudunuz çeşitli yerlerinde,boynunuzda, koltuk altlarında ve diğer yerlerde lenf bezleri bulunmaktadır. Sıklıkla soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı gibi enfeksiyonlarda lenf bezleri büyüyebilir. Lenfoma ve lösemi gibi bazı kanserler de bu bezlerde ağrısız büyümeler görülebilir.
7-Dışkı ya da idrarda kan olması:
Kanlı dışkı, hemoroit adı verilen şişmiş, iltihaplı damarlardan kaynaklanabilir ancak kolon kanserinde de dışkı da kan görülebilir. İdrarda kan görülmesi idrar yolu enfeksiyonunda görülebileceği gibi böbrek veya mesane kanserinde de görülebilir.
8-Testislerde şişlik:
Testiste ağrısız şişlik ve büyüme testis kanserinin en yaygın işaretidir. Doktorunuz fiziksel muayene sonrası ve bir ultrason tahlili sonrası tümör olup olmadığını veya başka bir sorunun olup olmadığını belirleyecektir.
9-Yutma güçlüğü:
Reflü veya bazı ilaçların kullanımı yutkunmayı zorlaştırabilir. Zamanla ya da antasitlerle düzelmezse, doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Yutma sorunu, boğazda veya özofagus adı verilen ağız ve mideniz arasındaki yemek borusunda bir kanserin belirtisi olabilir.
10-Anormal vajinal kanama:
Her zamanki adet döneminden daha farklı ve fazla olan kanama, miyomlar veya doğum kontrolünün bazı türleri gibi birçok nedene bağlı olabilir. Ancak dönemler arasında, cinsel ilişki sonrası görülen kanama olması durumunda rahim, serviks veya vajina kanseri açısından muayene olmanız gerekebilir.
11-Ağız içi değişiklikler:
Kötü nefes kokusu ve ağız içi yaraları çoğu zaman çok ciddi bir nedene bağlı olmayabilir. Ancak, ağzınızda birkaç haftadır iyileşmeyen beyaz veya kırmızı lekeleriniz varsa, yanağınızda bir şişlik, çenenizi hareket ettirmede sorun ya da ağız içi ağrınız varsa – özellikle de sigara içiyorsanız – doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.
12-Kilo kaybı:
Kilo kaybı diyet, egzersiz, stres veya tiroid problemi gibi durumlarda görülebilir. Ancak kısa sürede hızlı kilo kaybının pankreas, mide, yemek borusu veya akciğer kanserinin ilk bulgusu olma ihtimali vardır.
13-Ateş:
Ateş genellikle kötü bir şey değildir. Bazen vücudunuzun bir enfeksiyonla savaştığının işaretidir. Bazı ilaçların yan etkisi olarak da ateş görülebilir. Fakat geçmeyen ve bariz bir nedeni olmayan ateş lösemi veya lenfoma gibi bir kan kanseri belirtisi olabilir.
14-Mide yanması ve hazımsızlık:
Neredeyse çoğumuz bazen yediklerimiz, bazen de stres yüzünden mide yanması şikayetini çekebiliriz. Yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri ile hazımsızlık ve mide yanması geçmiyorsa doktorunuz mide kanserini ayırt etmek için bazı testler yaptırmanızı isteyebilir.
15-Yorgunluk:
Birçok şey sizi çok yorgun düşürebilir ve bunların çoğu ciddi değildir. Ancak yorgunluk, lösemi gibi bazı kanserlerin erken bulgusu olabilir. Kolon ve mide kanseri kan kaybına neden olabilir; bu da çok yorgun hissetmenizi sağlayabilir. Dinlenmenize rağmen yorgunluğunuz geçmiyorsa bir doktora başvurmanızda fayda vardır.
KENDİNİZİ AŞIRI DERECEDE YORGUN HİSSETMENİZİN MUHTEMEL 6 NEDENİ