GECE KÖRLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

gece-korluguGece körlüğü nadir görülen ve bir çok sebebe bağlı olarak gelişen bir görme kaybı hastalığıdır. Halk arasında tavuk karası olarak adlandırılan hastalığın diğer bir adı da niktalopidir. Geceleri ve ışık düzeyinin az olduğu ortamlarda görememe durumudur. Hastalık doğuştan olabileceği gibi sonra da kazanılabilir.

 

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Gece körlüğü tanı koyması zor olmayan bir hastalıktır. Başlıca aşağıdaki belirtiler görülür:

-Akşam üzeri ve ışık düzeyinin azaldığı durumlarda kötü ve bulanık görme

-Parlak ışığa maruz kaldıktan sonra görme kaybının uzaması

-Körlük fazları geçici olabilir veya yavaş yavaş bu dönem uzayabilir.

-Gözlerin kalıcı olarak kuru olması bir diğer belirtidir.

Hastalığın nedenlerine göre tedavi metodları nelerdir?

Miyopi: 

Tedavi edilmemiş miyopi gece körlüğüne neden olabilir. Miyopide, retina üzerindeki odak uyumsuzluğu nedeniyle belli bir uzaklıktaki nesneler net olarak görülemez ve sonuçta göz küreleri uzar. Tedavide uygun lens ve gözlük kullanılır.  Bunun dışında LASİK ameliyatı etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılır.

Glokom:

Glokom göz basıncının artarak göz sinirlerine bası yapması ile körlüğe neden olabilen bir hastalıktır ve hastalığın başlangıç evrelerinde gece körlüğüne neden olabilir. Glokom cerrahi ve lazer tedavisi ile etkin olarak tedavi edilebilir. Bunun dışında ilaç tedavisi ile göz basıncı azaltılabilir.

Katarakt:

Katarakt, göz merceğinde ilerleyici bir opaklanma ve bulutlanma ile görmenin bozulması durumudur ve gece körlüğüne neden olabilir. Katarakt cerrahi tedavi ile düzeltilebilen bir hastalıktır.

Retinitis pigmentoza:

Retinitis pigmentoza başlangıcında gece körlüğüne neden olabilen genetik bir hastalıktır. Hastalık ilerledikçe  görme yetisi tamamen  bozulur. Tedavi tam olarak mümkün değildir ama A vitamini takviyesi ve cerrahi tedaviler ile hastalığın ilerlemesi durdurulmaya çalışılır.

A vitamini eksikliği:

Retinanın işlevi açısından önemli bir role sahip A vitamini eksikliğinde gece körlüğü meydana gelebilir. Tedavide A vitamini takviyesi ve A vitamini açısından zengin gıdalar alınır.

Çinko eksikliği:

Çinko A vitamininin etkili olması için onunla birlikte çalışır ve çinko eksikliğinde de gece körlüğü görülür. Tedavide çinko açısından zengin gıdalar ve çinko takviyeleri kullanılır.

Şeker hastalığı (Diyabet):

Yüksek kan şeker düzeyi gece körlüğüne neden olabilir.  Şeker hastalığının erken saptanması ve ilaç tedavisine başlanması hastalığın ciddi yan etkilerinin ortaya çıkmasını engeller.

Keratokonus:

Korneanın incelmesi ve sivrilmesi anlamına gelen keratokonus gelişmesi sonucunda düşük ışık varlığında görme bozukluğu oluşabilir. Beraberinde gözlerde kaşınma, hassasiyet ve yüksek ışığa duyarlılık görülebilir. Tedavisinde kontakt lensler kullanılır  ve gerektiğinde cerrahi tedavi uygulanır.

Bazı genetik hastalıklara bağlı olarak da gece körlüğü görülebilir. Genetik hastalıklara bağlı gece körlüğünün tedavisi daha zordur ve çoğu zaman mümkün olmayabilir. Bunun dışındaki hastalıklara bağlı gece körlüğü ilaç tedavisi, lens uygulaması ve cerrahi tedavi ile iyileştirilebilir.

Bunu da Okuyun

GÖZLERİNİZ SAĞLIĞINIZ HAKKINDA NELER SÖYLER?

Yüksek kolesterolden karaciğer hastalığına kadar gözleriniz sağlığınız hakkında birçok ipucu verebilir. İşte aşağıda bunlardan bazıları:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.