Antibiyotiklere direnç dünyada ve ülkemizde her geçen gün artmakta ve bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlarla mücadele giderek zorlaşmaktadır.
Artan ilaç direnciyle mücadele etmek için akıllcı antibiyotik kullanımının önemi büyüktür. Burada görev öncelikle doktorlara düştüğü kadar halkın bilinçlendirilmesi de önemlidir.
18 Kasım 2017 Avrupa Antibiyotik Farkındalık günüdür. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO/DSÖ) ve ortakları, 13-19 Kasım 2017 tarihleri arasındaki Dünya Antibiyotik Farkındalık haftasında sosyal medya kampanyası vasıtasıyla halka, sağlık uzmanlarına, hükümetlere, çiftçilere,hekimlere, veteriner hekimlere, yem endüstrisine antibiyotik direnci için harekete geçme ihtiyacının bilincini arttırmak için çalışmalarda bulunmaktadır.
Antibiyotik direnci, dünyanın her yerinde tehlikeli bir şekilde yüksek seviyelere çıkmakta ve yaygın bulaşıcı hastalıkları tedavi etme kabiliyetini tehdit etmektedir. İnsanları etkileyen enfeksiyonlar (pnömoni, tüberküloz, sepsis, gonore gibi) antibiyotiklerin daha az etkili hale gelmesi nedeniyle tedavi edilemez hale gelmektedir.
Antibiyotikler genellikle doktorlar ve veteriner hekimler tarafından uygunsuz olarak verilir veya halk tarafından gereksiz yere kullanılır. Örneğin, soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlara karşı antibiyotik almak hem tedavi edici olmamakta hem de antibiyotik direncine neden olmaktadır.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ”Antibiyotik direnci, görmezden gelemeyeceğimiz küresel bir krizdir ve bu tehdide güçlü ve koordineli bir eylemle karşı koymazsak, antimikrobiyal direniş bizi insanların enfeksiyonlardan korktuğu ve hayatlarını küçük cerrahi girişimlerin bile tehlikeye attığı bir zamana geri götürecektir.” demektedir.
Ayrıca antimikrobiyal veteriner ilaçları, hayvan sağlığı ve güvenli gıda üretimi için çok önemli bir araçtır ancak hiçbir şekilde tek seçenek değildir. Antimikrobiyallerin aşırı kullanımı etkinliklerini azaltmaktadır, bu yüzden gıda sektöründe de antibiyotik kullanımının akılcı olması gerekmektedir.