ANTİOKSİDANLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Hücrelerimizde oksidasyon denen bir süreçle savaşan kimyasallara antioksidan adı verilir.

Oksidasyon ne anlama gelir?

Oksitlenme işlemine oksidasyon denir ve vücudumuzda oksidasyondan serbest radikaller sorumludur.

Peki serbest radikaller nelerdir?

Serbest radikaller kimyasal süreçlerin doğal ürünleridir. Hücrelere, proteinlere ve DNA’ya zarar verirler. Yaşlanmadan kanser ve Alzheimer hastalığı gibi bir çok hastalıkla ilişkilidirler.

Serbest radikaller içtiğimiz su, yediğimiz yiyecekler ve havada bulunabilir. Bununla birlikte serbest radikaller aynı zamanda yaşam için gereklidir.

Antioksidanlar ise serbest radikalleri kontrol altında tutar. Vücudumuz bazı antioksidanları üretebilir fakat bu yetersiz kalır.

Antioksidanların ana kaynağı bitki temelli besinlerdir. Bitkisel besin maddeleri, C ve E vitaminleri, beta-karoten, selenyum, manganez, flavonoidler, fenoller, polifenoller ve fitoöstrojenler gibi kimyasallar başlıca antioksidanlardır.

ANTİOKSİDAN ETKİSİ EN YÜKSEK 20 BESİN KAYNAĞI

Antioksidanlar nasıl etki gösterir?

Antioksidanların her biri farklı çalışır. Hepsi birlikte serbest radikallerle savaşan bir takım oluştururlar. Vücudunuz yiyecek, güneş ışığı ve duman, kirlilik ve alkol gibi zehirleri işlerken serbest radikalleri oluşturur Antioksidanlar serbest radikallerin elektron kapmasını ve hasara neden olmasını engelleyen moleküllerdir.  Serbest radikalleri parçalanmadan önce durdurur ve  zararsız hale gelmelerine neden olurlar.

Başlıca antioksidanlar nelerdir?

E vitamini:

Bu antioksidan yağda çözünür  ve hücre duvarlarındaki yağlara saldıran serbest radikallerle savaşır. Ayrıca LDL kolesterolün atardamarlarınızı sertleştirerek kardiyovasküler hastalığa yol açmasını engeller.

Tam tahıllar, bitkisel yağlar (zeytin, ayçiçeği, kanola), fındık ve yeşil yapraklı sebzeler E vitamini açısından zengindir.

E VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?

C vitamini:

Askorbik asit olarak da bilinen ve  suda çözünen bir antioksidan olan C vitamini  mide, akciğer ve sindirim sistemi kanserlerini önlemeye yardımcı olabilir.

Yeşil sebzeler, domates ve portakal ve greyfurt gibi  turunçgiller vitamini açısından zengindir.  Pişirme işlemi C vitaminini yok edebilir.

C VİTAMİNİ AÇISINDAN EN ZENGİN 10 BESİN

Beta karoten:

Yağda çözünen bir karotenoiddir.  Sebze ve meyvelerdeki sarı, turuncu ve kırmızı pigmentlerdir. Vücutta retinole çevrilir ve görme fonksiyonuna yardımcı olur.

Meyveler, tahıllar, havuçlar, kabak, ıspanak ve diğer yeşil sebzeler.

Likopen:

Bu karotenoid türü prostat, akciğer ve meme kanserine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Pişmiş domatesler iyi ve yaygın bir kaynaktır. Domateslerin pişirilmesi likopen emilimini  kolaylaştırır.

LİKOPEN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Selenyum:

Toprakta ve suda bulunan bu mineral, tiroidinizin çalışmasına yardımcı olur. Araştırma, özellikle akciğer, kolon ve prostat kanserine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Hububat, soğan, sarımsak, fındık, soya fasulyesi, deniz ürünleri, et ve karaciğer selenyum açısından zengindir.

SELENYUMUN FAYDALARINI BİLİYOR MUSUNUZ?

Flavonoidler:

Bilim insanları, meyve ve sebzelerde bulunan bu antioksidanların 4000’den fazlasını tanımlamışlardır. Her bitki farklı bir flavonoid kombinasyonu içerir. Kalp hastalığı, kanser, artrit, yaşlanma, katarakt, hafıza kaybı, felç, iltihap ve enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olurlar.

Yeşil çay, üzüm, elma, çikolata da flavonoidler bulunur.

Omega 3 ve 6 yağları:

Omega-3 yağ asitleri kalp hastalıkları, felç, artrit, katarakt ve kansere karşı korunmaya yardımcı olur. Omega-6 yağ asitleri egzama, sedef hastalığı ve osteoporozun önlenmesinde yardımcı olur.

Omega-3 somon, ton balığı, sardalya, cevizde bulunur. Omega-6 ise  bitkisel yağlar, fındık ve kümes hayvanlarında bulunur.

OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Bunu da Okuyun

LİKOPEN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Likopen, domates, karpuz, papaya, kırmızı greyfurt ve guava gibi kırmızı renkli meyve ve sebzelerde bulunan ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.